Отбелязваме 146 години от гибелта на Васил Левски

 На 19. февруари всички ученици в училището ни присъстваха на рецитал за Левски, подготвен от учениците от вторите класове. Отдадохме заслужената почит към Апостола с песни, празнична програма и цветя.

Левски остава завинаги жив в паметта на народа ни и в нашите сърца!
На 18.02.2019г. учениците от 5.,6. и 7. клас на нашето училище имаха уникалната възможност да се срещнат с една от живите наследници на Васил Левски – г-жа Христина Богданова. Срещата беше организирана от княжевското читалище “Братя Миладинови“ и проведена в читалищния салон. Г-жа Богданова разказа на децата много интересни истории за  семейството и личността на  Васил Иванов Кунчев и събуди жив интерес у тях. Те научиха, че Васил много е обичал учението и за него първият учебен ден  винаги е бил празник, а като учител в с.Войнягово е мотивирал учениците си да напредват в знанията. Интересен за учениците беше и фактът, че поп Кръстьо (дълги години набеждаван за негов предател) всъщност е бил негов съратник и помощник в делото на освобождението.

Учениците от нашето училище показаха знания за живота и дейността на Апостола, а г-жа Богданова ги обогати с интересни и неизвестни истории за него. Срещата наистина беше вълнуваща и спонтанна. Накрая организаторите от читалището наградиха най-добрите есета от проведения  вътрешноучилищен конкурс на тема “Какво е Левски за нас?“: първо място- Янис Благоев,5.а, второ място-Мариела ….,6.б и трето място-Божидара…,5.б клас. Специална награда получи ученичката Елена Наумова  от 7.а за стихотворението „Достоен син“. И така, обогатени с нови знания, учениците отбелязаха тази важна дата от нашата история.

Репортерите от училищния вестник „26-то Днес“ интервюираха г-жа Богданова и скоро ще можете да прочетете интервюто в новия брой в сайта на училището.

Г-жа Богданова пожела на децата винаги да помнят нашия Апостол на свободата, защото той и другите като него са се борили с цел днес да има България и всички българи да имат достоен живот.

Ето какво послание отправи  тя, наследницата на Левски, към учениците от нашето училище: “Пожелавам ви да носите пламъка на свободолюбието и родолюбието. Бъдете честни и достойни хора, никога не се отказвайте от това, в което вярвате, от целите си и от мечтите си. Бъдете здрави и имайте прекрасно детство!“Йордан Йовков
"Нека във всяка българска къща  да има по някоя българска  книга -  хубава книга, която и да била, от когото и да е.
Тя може да бъде една вещ, но може и да стане една светиня, защотo в нейните страници, буквите и редовете и, теглени като черни бразди, е хвърлено живо зърно,  заровен е благотворният кълн на самата обич към книгата, към езика."