Познатият и непозантият Йовков

07.11.2010

 Драматургът Йовков

На младите читатели Йордан Йовков е познат предимно като изкусен разказвач. Но той е и драматург. Написал е три драми – „Албена“, „Боряна“ и „ Обикновен човек“, а също така и  комедията  „Милионерът“.

Интересът на Йовков съм театъра се оформя както в София, така и по-късно в Букурещ, когато работи като служител в българската легация там.

 Съпругата на твореца

Деспина Колева става съпруга на Йовков в края на 1918г.

Тя е едно от петте деца на котленския чобанин Каракольо, който всяка година слизал до Беломорието с огромните си стада овце. Бил неграмотен, но изпратил и 5-те си деца да учат в чужбина.

Деспина учи 2 години история в Женева, но войната я връща в България. Завършва образованието си в Софийския университет.

Искрата между двамата пламва през 1917г., когато писателят е в отпуск от фронта.

Семейният им живот е низ от трудности и житейски изпитания. Деспина е неотлъчно до съпруга си, за когото се грижи до края на дните му.

След кончината на твореца вдовицата се посвещава на неговото творчество..

 

Дъщерята на Йовков

Елка Йовкова следва история на изкуството във Виена. Специализира режисура в световноизвестното чешко филмово студио „Барандов“. Владее 7 езика. Трудно си намира работа в България във времената, в които политическият режим не оценява творчеството на известния й баща. Сътрудничи в „Лада“, списание за мода и стил. По-късно започва работа в БНТ. Режисира дублажите на известни по това време сериали: „Болница на края на града“, „Форсайтови“, „Богат, беден“.

Внукът на Йовков

Боян Попов, внукът на Йовков, е син на Елка Йовкова и арх. Николай Попов. Работи като оператор и журналист в новинарската емисия „По света и у нас“ на  Националната телевизия. Обиколил е цяла Европа. Отразявал е събития от най-горещите точки на света. Военен кореспондент в Афганистан, отразява военните конфликти в Латинска Америка и Ливан. Автомобилен състезател.

Материалите събраха учениците от 6а клас

Tags:

Вашият коментар

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

юни 2024
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930