WEB базиран център
Прием
Проекти
Вестник "26-то ДНЕС"
Галерия
Контакти

 
Учебна 2014/2015 година

Официална церемония за връчване на дипломите на зрелостниците от випуск 2014-2015 г.

На 24. 06. 2015 г. в актовата зала се състоя официалната церемония по връчването на дипломите на зрелостниците от випуск 2014-2015 г.

Резултати от конкурс на тема"Агресията - проява на сила или безсилие"

организиран от столична община район "Витоша" и местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

За есе:

1. място - Гергана Зарева - 7б клас

3. място - Ирина Ганчева - 6 б клас

Поощрителна награда за Илияна Атанасова - 8а клас.

За рисунка:

2. място Самуил Стойнов - 5б клас

Поощрителни награди:

Ася Аспарухова - 6б клас

София Боянова - 6а клас

Георги Иванов - 5б клас

Николас Филипов - 5б клас.

На 18.04.2015г. се проведе регионалния кръг на състезанието „Spelling Bee",

в което нашите победители - Йоана Петрова и Мартин Бошнаков, взеха активно участие и се представиха достойно.

На 09.04 в Ботевград бе проведено Държавното първенство за кадети и турнир за деца по таекуондо.

Явор Петров от 3б клас на 26. СОУ "Йордан Йовков", завоюва безпроблемна победа и спечели първо място в категорията си! Илияна от 4б клас спечели сребърен медал.

26. СОУ „Йордан Йовков“ – единствено столично училище, спечелило участие в грандиозен международен проект

„Училището като център в общността“ е проект, който стартира през февруари в 13 училища в цяла България. Целта на проекта е училището да бъде отворен и многофункционален център, който създава, поддържа и свързва общността от ученици, учители, родители и други участници в обществения живот на дадено населено място.

Спечелилите участници бяха обявени на събитие, което се проведе в залата на Френски институт в България. Специална част от церемонията беше публичната лекция на Крис Джоунс, международен експерт в сферата на създаване и развитие на общностни училища. В нея тя разказа за прилагането на модела в 55 страни по света. По нейните думи, учениците на 21 век трябва да бъдат конкурентноспособни, креативни, предприемчиви, адаптивни в работата в различна културна среда, да правят информирани избори за своето здраве и бъдеще.
„Развиването на училището като общност е един от начините за постигане на така желаните промени в образованието, за подобряване на средата и климата в училище, за активно включване и участие на различни партньори от общността в училищния живот и за припознаване на училището като място за събиране и вземане на важни за общността решения“, каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.
13-те училища, в които ще започне проектът, бяха избрани след конкурс, който стартира в края на октомври 2014 г. със 167 кандидатури от цялата страна. Училищата бяха селектирани на 3 етапа.
На третия етап от селекцията, училищата бяха посетени на място от външни оценители , наети от Национална мрежа за децата, като бяха проведени интервюта с директори, учители, ученици, родители и партньори на училището.
Участието на 26. СОУ бе подкрепено от Училищното настоятелство към 26. СОУ "Йордан Йовков", Училищния парламент, Община Витоша, Народно читалище „Братя Миладинови “ и "Сдружение за Княжево".

Приветствие по случай Коледа и новата 2015 г.

Скъпи ученици,

Уважаеми родители и колеги,

 Отново сме в края на една година и в трепетно очакване на нова. От-ново замириса на елхови кланки, блеснаха празнични светлинки, пеем празнични Рождественски песни. Всички с радост и упование чакаме раж-дането на „млада Бога” – нова надежда за живот, слънце и благодат. За да се завърти отново колелото на вечния природен кръговрат и да посрещнем новата година пречистени, пораснали и помъдрели.
Измина още една година, изпълнена със събития. Радвахме се, по-беждавахме, мечтахме. Имахме и мигове на разочарования и униние. Но бяхме заедно и не загубихме кураж! Това ме кара да вярвам в 26. училище – в неговите ученици, учители и служители, в неговите родители – и съм сигурна, че и през новата година то ще върви напред.
Нека преди да прелистим календара, да загърбим всичко, което е ос-таряло и ненужно! Нека с празничната трапеза да прекадим и душите си, да пречистим мислите и мечтите си! Нека със звъна на празничните камба-ни за Рождество се роди новата ни надежда за успех и добруване! Нека в сърцата ни останат само чисти стремежи и вяра!
Скъпи ученици, родители, колеги,
От сърце ви желая здраве, бодрост и сили, сполука във всичко и мно-го щастливи мигове с любими хора! А когато гръмнат новогодишните са-люти, нека всички мислено се поздравим с вяра и любов за нашето учили-ще!

         Честита Коледа и щастлива Нова 2015 година!

Госпожа Искрена Иванова с отличие за принос към столичното образование

Награда за ЦЯЛОСТНА ДЕЙНОСТ, ЗАСЛУГИ И ПРИНОС КЪМ СТОЛИЧНОТО ОБРАЗОВАНИЕ в културно образователна област бит и технологии получи госпожа Искрена Иванова – учител в 26. СОУ „Йордан Йовков“.  За разработване на проекти, свързани с екологията и етнографията „Изработване на сувенири и кукли от природни материали“ и представяне на добри практики в образованието.

На 19.11.2014 Регионален инспекторат по образованието – София – град присъди ежегодните награди на изявени директори и учители от всички предметни области на столичното образование.

Официални гости на събитието бяха госпожа Ваня Кастрева – заместник министър на образованието и госпожа Евгения Вълкова – началник на РИО – София – град. А училищато бе представено от госпожа Елка Велкова - директор.

Тържествената церемония се състоя в зала България и бе част от грандиозен симфоничнофолклорен спектакъл под надслов „Живот, посветен на бъдещето“ по музика на проф. Кирил Стефанов, с участието на Софийска филхармония – диригент проф. Костадин Бураджиев. Oще снимки от събитието>>

Учебна 2013/2014 година

Специални  благодарности към г-жа Елена Наумова

Трудно е да се изкажат с думи благодарности, които идват от сърцето, но понякога думите също могат да покажат силата на чувствата, затова и ние - учениците и родителите от 2А клас на учебната 2013/2014г. ще изкажем своите към Г-жа Елена Наумова.
Сърцатите хора, като нея, са вече по-рядко срещано явление и когато до теб се появи един такъв човек, неминуемо осъзнаваш, че пословичната черта на гостоприемство у българина е още жива. Чувството на удовлетворение от нейната добрина ще помним дълги години и ще знаем, че благодарение на нея и на класния ръководител Г-жа Стефка Благоева нашите деца ще израстнат в една атмосфера на доверие и единни ще посрещат трудностите, появяващи се в течение на учебния процес.
Темата за хората, имащи вътрешната сила на убежденията си да правят добро ни беше показана в един жест на  благородство и благодарение на него нашите деца имаха възможността да завършат учебната си година на едно вълшебно място каквото е с. Баня. Климата, обстановката, топлите минерални извори, историческите места, до които имахме възможността да се докоснем, ни заредиха с невероятни емоции и ни сплотиха като един отбор. Ако споменем и факта, че човека Елена Наумова – инициатор на събитието бе причината и ние родителите да изживеем усещането на единство, не само децата ни – можем спокойно да заявим, че в днешно време това се среща изключително рядко, но ние сме щастливците срещнали един такъв човек.
Багодарим ти от все сърце за прекрасното изживяване!!
Родителите и учениците от бъдещия 3. А клас!

Юбилеен концерт - 135 ГОДИНИ УЧИЛИЩЕ В КНЯЖЕВО

На 25.04.2014 г. от 18:00 в МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР "НИКОЛАЙ БИНЕВ" - бул. "Княз Дондуков" № 8-10, ще се състои тържествен юбилеен концерт посветен на 135 ГОДИНИ УЧИЛИЩЕ В КНЯЖЕВО

цена на билета - 6 лв.

Семеен празник в двора на училището

На 22.03 в двора на училището се сбраха ученици, родители и учители за да посрещнат пролетта. С много настроение, песни, танци и ателиета на открито премина празника.

В ателието за изработване на фолклорни кукли от дървени лъжици, под ръководството на госпожа Искрена Иванова, гостите и учениците имаха възможност сами да създадат кукла, облечена във фолклорна носия.

В ателието за мъниста под ръководството на госпожа Ралица Гуринова децата декорираха мъниста от тесто.

Момичета от клуба по етнография с ръководител госпожа Светлана Радева връзваха на всички гости гривнички, изплетени от самите тях.

Танцьорите под ръководството на госпожа Любка Стефанова ни зарадваха с много интересна танцова програма.

В края на празника всички наобиколиха празничната трапеза.

Снимки от събитието.>>>

Spelling Bee състезание в 26 СОУ "Йордан Йовков"

Иван Димитров и Борис Иванов от седми клас се класираха на първо място и второ място в училищното Spelling Bee състезание на 26 СОУ "Йордан Йовков", гр. София, област София-град, което се проведе на 14.03.2014г.. В надпреварата участваха 24 деца, които се състезаваха в 16 кръга. Думата freedom  донесе победата на Иван Димитров.

 

 

Участие на ученици от 2б и 6б клас в конкурс на тема “3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго “

Ученици от 2би 6б клас участваха в конкурс за детска рисунка, посветен на 3 март, организиран със любезното съдействие на Община Витоша.

Участниците са наградени с почетни грамоти. Вижте снимките >>

 

135 години от рождението на Александър Божинов

На 10.12.13г., подготвителните класове и техните учители - Йорданка Панайотова и Галя Илиева, както 3ас класен ръководител Виолета Коцева взеха участие в представяне на проект

"135 години от рождението на Александър Божинов -един академик за децата".

Той бе представен от главен асистент, д-р Мария Митева от Института за изследване на изкуствата при БАН, която е член на Училищното настоятелство.

Децата с много внимание изслушаха представянето. На всяко от тях бе подарена книжка с развиващи илюстрации и цвтни моливи.

Представянето беше празник за учениците от 26 СОУ "Йордан Йовков". Снимки от събитието>>

 

Патронен празник в 26.СОУ

На 9. ноември тази година празнувахме 133 години от рождението на Йордан Йовков. Ученици, учители и родители се събраха в нашето училище за отбелязването на празника с много инициативи.
Седмокласниците Симеон Чакъров, Йоана Николова, Иван Димитров, Борис Иванов и Ивайло Гаджев  премериха знания с отбора от 5.ОУ във викторина „Йордан Йовков - жизнен и творчески път”. Жури в състав : Надежда Метафчиева / председател/, Ани Урукова /учител по БЕЛ в 5.ОУ/ и Даниела Тончева /учител по БЕЛ в 26.СОУ/ оцениха, че нашите ученици познават по-добре биографията и творчеството на патрона на училището.
Шестокласниците Теодора Паликарска, Анжела Петрова, Димитър Димитров и Тодор Николов представиха драматизация по Йовковия разказ „Серафим” пред своите съученици и гостите от 5.ОУ.
В двора на училището бе проведен конкурс за илюстрация по откъси от Йовкови творби. Първа награда на конкурса спечели Ива Дамянова, шестокласничка от 5.ОУ; втората награда отиде при Калин Мутев от 5.а клас, на трето място се класира Даниел Божилов от 5.а клас. Имаше и поощрителна награда за: Рени, Даря, Мартин, Радка, Стефани, Ралица, Софи от 5.а  и б класове.
За празничното настроение доринесоха и многобройните награди от конкурса „Бялата лястовица”- учениците от начален курс, заедно със своите родители, участваха в щафетни игри и  народна топка. Г-жа Каролина Зографова, майка на Петър от 3.а клас и директор на Федерацията по бадминтон, оранизира състезания на малчуганите.
В турнира по волейбол 5.-7. клас момичета спечели отборът на 6.б клас, във футболния турнир отново първа награда спечели отборът на 6.б клас.
От гимназистите първо място на волейбол спечелиха момичетата от 11.а клас. При футболистите наградата грабнаха момчетата от 11.а клас.
Големите ученици проведоха и турнир по стрийт баскет и показаха, че са много добри и в този спорт.
Турнирът по тенис на маса донесе награда на Асен от 7.б клас и Александър от 11.а клас.
Родителите, уважили празника, имаха възможност да поговорят на тема ”Какво не знаем за пубертета” и разбира се, да се позабавляват заедно със своите деца.
Така още веднъж показахме, че можем, както да учим добре, така и да се забавляваме много и най-вече, че ние в 26.СОУ сме една задружна общност – ученици, учители и родители! галерия>>

От екипа на в.”26-то Днес”

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА 26 СОУ „ЙОРДАН ЙОВКОВ”
09.11.2013 - СЪБОТА - програма

10:00 – Откриване

 • Спортни щафетни игри – родители с деца
 • Игрите на нашето детство – родители с деца
 • Народна топка
 • Волейбол
 • Баскетбол
 • Футбол
 • Викторина за „Йордан Йовков”
 • Конкурс за рисунка
 • Семинар за ученици и родители „Какво не знаем за пубертета”

12:00 – Награждаване на участниците

На финала – кулинарен кът

sporten praznik

За втора година 26 СОУ „Йордан Йовков“ се включва в Столичния фестивал „Учене през целия живот”

На 18.10.2013 ученици от нашето училище взеха участие в Столичния фестивал „Учене през целия живот” в изпълнение на програмата от стартиралия проект на МОМН за популяризиране на ученето през целия живот – NELLII.
Събитието е продължение на осъществения проект „Изграждане на национална мрежа за инициативи и информация за ефективно учене през целия живот”-(NELLII).
Празникът се състоя в „Двореца на децата” и протече с разнообразни прояви, насочени към всички възрасти и с активното участие на два екипа от 26 СОУ „Йордан Йовков“ - „Природен лексикон” детски албум с картинки за оцветяване на екологична тема – създаден от Виктория Вершапкова, Мариса Тодорова и Радостина Белчева от гимназиална степен с ръководител Анжела Цонева и ателие за направа на изделия с природни материали от народното творчество – „Творим с продукти на природата” представлявано от Ванеса Благоева, София Боянова и Христина Крайчева с ръководител Искрена Иванова. Активно съдействие за добрата организация и отличнотопредставяне на двата екипа оказа Михаела Илиева - библиотекар в нашето училище.
Най-малките участници във фестивала, децата от ОДЗ № 90, проявиха огромно любопитство към направата на кукли от царевична шума и се включиха в изработването им.
В събитието участваха още групи от 1 СОУ „П. П. Славейков“, 74 СОУ „Гоце Делчев“, ССУ с ДГ за деца с увреден слух, Националната търговско-банкова гимназия, Софийската професионална гимназия по туризъм, Професионална гимназия по туризъм „Ал. Константинов“– Банкя, Софийска професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, Софийска гимназия по железопътен транспорт „Н. Корчев“, Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“, Професионална гимназия по транспорт „Макгахан“, Професионална гимназия по аудио, видео и телекомуникация „А. С. Попов“ и Клуб по спортни танци „Стил“ към Национален дворец на децата. Вижте снимките от събитието>>

Учебна 2012/2013 година

Официална церемония за раздаване на дипломите

 

На 26. юни 2013 г. от 14:00 часа ще се състои празнична церемония за раздаване на дипломите на зрелостниците от 26. СОУ „Йордан Йовков” гр. София -  випуск 2012/ 2013.

Каним на тържеството всички ученици и родители!

Облекло – официално.

Зрелостниците могат да видят писмените си работи

Всички зрелостници от 26. СОУ „Йордан Йовков” гр. София  могат да видят своите писмени работи от матурите в канцеларията на училището.

 

erth day

ПОКАНА

за семеен празник в училищния двор

„Да помогнем на Земята”

20.04.2013 г. от 10:00 часа

Уважаеми родители,
Уважаеми княжевци,

Ръководството и колективът на 26. СОУ „Йордан Йовков”, Училищното настоятелство и Асоциация Родители отново Ви канят на семеен празник в училищния двор „Да помогнем на Земята”.

Празникът ще се проведе на 20.04.2013 г. (събота) от 10,00 ч. и е посветен на Международния ден на Земята, който тази година ще бъде под мотото „Изменение на климата. Как мога да помогна аз?”. Както винаги досега, и този път сме Ви приготвили богата програма от разнообразни дейности – образователни и развлекателни. Ще се включим и в акцията за почистване на България от боклуците. Ще поработим, ще научим много нови неща, ще поиграем, ще се забавляваме.
За да не бъде скучен съботния ден, за да го направите различен и интересен, за да го изпълните със смислени занимания, елате на нашия празник!
Ето какво Ви предлагаме:

10:00 – 11:00 часа – участие в инициативата „Да почистим България за един ден!”

Заедно ще поработим за почистването и облагородяването на училищния двор и пространствата около него. Ще съберем боклуците, ще изрежем изсъхналата растителност, ще засадим нова.

11:00 – 11:30 часа – Ден на Земята под мотото „Изменението на климата. Как да помогна аз?”

Ще имате възможност да се запознаете с екологичните дейности на учениците от 26. СОУ „Йордан Йовков”. Ще научите много неща, ще можете да участвате в игри, анкети, художествени дейности. Ще се запознаете с различните клубове и инициативи в училището:
Театрална пиеса „Боклук страшен”, подготвена от учениците в 4.-в клас от клуб „Млад еколог”.
„Изменение на климата” – дидактическа игра за ученици и родители, под-готвена от учениците в 12.-а клас.
„Моят квартал – как да го направим по-хубав?” – информационен постер и анкета за ученици и родители, подготвени от учениците в 11.-а клас. Предложенията ви за облагородяване на квартала ще публикуваме в училищния сайт и ще представим на общинските власти.
„Екологията вкъщи” – информационна кампания, разработена от нашите гимназисти за това какво да направим, за да не замърсяваме природата чрез ежедневни-те си дейности в бита.
Информационна дипляна и тест, измерващ личната ни отговорност за замърсяване с въглеродни емисии, подготвена от учениците от 11.-а клас.
Инсталация „Реката” – развива идеята за борбата срещу замърсяването на реките, подготвена е от учениците от 2.-а и 2.-б клас.
„У всеки от нас живее по един Дарвин” – представяне на защитени видове, живеещи в двора на училището, подготвено от учениците от 9.-а клас.
Арт инсталация „Там край реката” – творческа изява на клуб „Аз творя”.
Художествени ателиета, фотоизложби и екоигри на клубовете „Дизайн”, „Приложна етнография”, „Екораница” и „Робинзон”.

11:30 – 13:00 часа – „Фамилатлон в училище”

Федерация по ориентиране – ориентиране по снимки в двора на училището.
Йога клуб „Скорпион” – занимания по йога.
Сдружение мечти и отбори – отборни игри.
Център Фрейле – йога на смеха.
Скаутски клуб „Средец” – връзване на възли, изграждане на скаутски лагер.
Клуб „Марина спорт” – щафетни игри.
Федерация по Петанк – игри по петанк.
CVS България, център Каритас – интерактивни занимания и игри за толерант-ност.
Национален център за безопасен интернет – игри „Флашко в страната на спам-четата” и игри за памет „Флашко”.
Футболен мач между „Отбора на бащите” и „Отбора на децата”.
Игра за родители и деца на народна топка.

12:00 – 13:00 часа – „Кът за сладокусници” – „Да похапнем вкусничко”. Танци

Ще похапнем домашно приготвени вкусотии и ще потанцуваме заедно, за да завършим празника с усмивка.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Завърши конкурса за детска рисунка на тема:
„ФАНТАЗИИ, ИГРИ И ЗАБАВЛЕНИЯ’’
обявен от 26 СОУ ‘’ЙОРДАН ЙОВКОВ’’ и УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО

1-во място Андереа Стефанова -3б клас - награда комплект за рисуване и реализация на творбата в фототапет за детската игротека;

2-ро място Ива Савова - 2б клас - награда комплект за рисуване;


3-то място Евгения Димитрова - 2а клас -награда комплект за рисуване;


Поощрителна награда за оригинален подход към темата - Рая Ангова - 5а клас.Всички участници получиха грамоти. Вижте всички рисунки в галерията>>>

КОНКУРС!!!
Искаш ли да станеш известен художник?
26 СОУ ‘’ЙОРДАН ЙОВКОВ’’ И УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО
обявяват конкурс за детска рисунка на тема:
„Фантазии, игри и забавления’’

Начало 18.02.2013 г., краен срок за предаване на творбите 01.03.2013 г.

Условия за участие:
- в конкурса могат да участват деца до 11 години;
- големината на рисунката да бъде не по-малка от блок № 4;
- рисунките могат да бъдат нарисувани с флумастери, пастели, моливи или бои;
- рисунките се предават в библиотеката на 2-ри етаж от 9:00 -16:00 часа.

Резултатите ще бъдат обявени на 7.03.2013 година!
Наградите за победителя са:
Комплект за рисуване и реализация на творбата в фототапет за детската игротека!

Уважаеми ученици, родители и колеги

Ръководството на 26 СОУ "Йордан Йовков" Ви пожелава здрава и успешна Нова Година 2013!

Нека 2013 да бъде мирна и просперираща, пълна с радост
и да ни донесе по-добри възможности за работа и учение!

На 20.12 2012 двора на училището се превърна в истинска приказна феереия. В духа на Коледните празнесва при нас отбелязахме наближаващите празници с "Бал на светлината".

На празника учениците и техните родители показаха своите умения и творчество в изработката на Коледни фенери. Конкурса по танци бе голяма инспирация за участниците. На края шоуто завърши с много музика, народни хора и фоерверки. снимки>>

За втора поредна година - извънкласни дейности за учениците по проект "УСПЕХ"

 

През учебната 2012/2013 година в 26 СОУ „Йордан Йовков”  продължава работата по проект „Успех“, част от програмата „Да направим училището привлекателно за младите хора“.

Този проект се осъществява с подкрепата на оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ и е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Проектът предоставя финансиране на извънкласни дейности с цел създаване на условия за осмисляне на свободното време на учениците в държавни и общински училища.

В училището се провеждат 14 извънкласни и извънучилищни дейности.

 • Млад огнеборец
 • Приложна етнография
 • Граматика на фантазията
 • Репродуктивно и сексуално здраве
 • Млад еколог
 • Непознатият свят на книгата
 • Журналистика
 • Екораница
 • Робинзон
 • Приятели на песента
 • Аз творя
 • Общуване чрез танци - народни танци
 • Дизайн
 • Уеб дизайн (Web design)

НАШЕТО УЧИЛИЩЕ Е ВКЛЮЧЕНО В НАЦИОНАЛНА МРЕЖА ЗА ИНФОРМАЦИЯ И ИНИЦИАТИВИ ЩЕ ПОПУЛЯРИЗИРА УЧЕНЕТО ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ В БЪЛГАРИЯ

Министерството на образованието, младежта и науката стартира едногодишен проект за популяризиране на ученето през целия живот - NELLII – Network for Effective Lifelong Learning Initiatives and Information.

В партньорство с Фондация на бизнеса за образованието и вестник „Аз-Буки“ МОМН ще изгради мрежа от съвети за учене през целия живот в 28 града в цялата страна. Те ще обединяват образователни, неправителствени и работодателски организации, общини и медии, за да направят ученето през целия живот по-достъпно и привлекателно за хората от всички възрасти.
Ще се проведат фестивали на ученето през целия живот в 6 области - Благоевград, Кърджали, Стара Загора, Шумен, Габрово и Плевен.
Фестивалите ще включват разнообразни прояви, насочени към малки и големи - отворени врати в образователни институции, чуждоезикови ателиета, семинари за кариерата, работилници по изкуства, спортни състезания, научни демонстрации, еко занимания, семинари за преподаватели, конкурси, изложби и др.
Всички добри практики, представени по време на фестивалите, ще бъдат публикувани в онлайн сборник, а натрупаните предложения, идеи и опит ще бъдат приложени в политиките в областта на ученето през целия живот.

Столичен фастивал
„УЧЕНЕТО ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ”
/ програма/

20 октомври 2012 г.
София

Тематично направление - дейности

1.

Семинар за ученето през целия живот за учители, обучители и работодатели, с акцент върху оценяване, признаване и валидиране на неформалното и самостоятелно обучение.

 

1.1. ССУ за деца с увреден слух с детска градина „Проф. Дечо Денев” –  „Обучение за ресурсни учители” - в Национален дворец на децата, 11.00 ч.

 

1.2. „Институт  РЕ-ГЕНЕЗИС”  към фондация „Човек Плюс” -  ул. „Шишман” 5, вх. Б, ет. 1
- „Компетентностно-базираните модели за учене” – основата на процеса и резултата от оценяване, валидиране и признаване на знания, умения и нагласи получени в процеса на учене през целия живот, Панайот Рандев.

 

1.3. Националната агенция за професионално образование и обучение – в 1 СОУ „Пенчо Славейков”, ул. „Стара планина” 11, 14.00 ч.
 - "Анализ на съществуващите политики и практики на европейско, национално и местно ниво, свързани с валидиране на умения, придобити в резултат на предходно учене" /за учители, директори и работодатели/, Пенка Николова .
  - Представяне на структурата и съдържанието на "Наръчник за валидиране на професионални знания, умения и компетентности, придобити в резултат на неформално и самостоятелно предходно учене" /за учители, директори и работодатели/, Пенка Николова.

2.

Отворени врати във формални и неформални образователни учреждения.

 

2.1. Столични спортни училища, с присъствието на бележити възпитаници – национални, световни, европейски, олимпийски шампиони:  166 СУ „В.Левски”, 57 СУ, СУ „Ген. Вл. Стойчев” и Ученическа спортна школа /УСШ/, район „Триадица”, ул. „Метличина поляна” № 14 - спортна зала „Триадица” – 10.00-16.00 ч.

 

2.2. Столични професионални гимназии – 10.00-16.00 ч.

 

2.3. Столични специални училища и обслужващи звена– ССУ за деца с увреден слух с детска градина, СОУ за деца с нарушено зрение, Логопедичен център и Ресурсен център – 10.00-16.00 ч.

 

2.4. 125 СОУ „Проф. Боян Пенев” по тематични направления -
история на моето семейство, виртуално пътешествие по света на английски език, млад еколог, сексуално и репродуктивно здраве, аз - фотографът, студио „Етнография” и др.

 

2.5. Национален археологически музей – 10.00-14.00 ч.

 

2.6. Национален исторически музей – 11.00-16.00 ч.

 

2.7. Дневен консултативен център за деца, юноши и родители - бул.”Сливница” 212, вх.Г, от 10.00 до 16.00 ч.

 

2.8. Британски съвет – ул. „Кракра” 7, от 11.00 ч. / Заповядайте при нас, за да научите кои са най-подходящите за вас британски квалификации, как да проверите нивото на английския си език и какви ресурси можете да използвате, за да го подобрите, как се кандидатства в британски университети, какви курсове по английски можете да запишете в България и в Обединеното кралство. Ще ви представим също и най-интересното от проектите ни в областта на изкуствата, образованието и науката. Проверявайте блога на Британски съвет http://blog.britishcouncil.org/bulgaria/ за пълната програма на информационния ден. Започваме в 11.00ч. с различни презентации на всеки час, а информационните щандове ще бъдат на разположение през целия ден. Вечерта не пропускайте нашето научно кафене Cafe Scientifique, където по традиция ще ви срещнем с едни от най-младите и харизматични български учени, които умеят да разказват за постиженията в науката по разбираем, достъпен и увлекателен начин./

 

2.9. 5 Вечерно СОУ и ІV Вечерно-сменна гимназия - 10.00-16.00 ч.

 

2.10. „Институт  РЕ-ГЕНЕЗИС”  към фондация „Човек Плюс”- ул. „Шишман” 5, вх. Б, ет. 1, 10.00-16.00 ч

 

2.11 .MOTO-PFOHE – музейна експозиция „Историята оживява”, бул. „Сливница” № 444; 10.00-16.00 ч.

 

2.12. Първо помощно училище – бул. „Тодор Александров”175.

 

2.13. 1 СОУ „П.П.Славейков”, по тематични направления – ателие „Чудесата на приказките”, практикум „Мисли днес, за да избираш утре” – сексуално и репродуктивно здраве, практикум „Как да напиша филм”, практикум „Да разкажа своята история”, 10.00-16.00 ч.

 

2.14. НГДЕК

 

2.15. Национален дворец на децата – 10.00-16.00 ч.

 

2.16. СУ „Св. Климент Охридски” - 10.00-16.00 ч.
- Централно фоайе;
- Ботаническа градина на СУ „Св. Климент Охридски”;
- Образователен театър „Алма Матер”;
- представяне на нова програма „ Фиолософия, култура, общество, религия” /за пенсионери/;
- Инкубатор „Аз съм доброволец през целия живот” /пред СУ „Св. Кл. Охридски”, пред МОЛ София и пред Централни хали/.

 

2.17. Столична община – Направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, ул. "Московска №33" - 10.00-12.00 часа:
-Дирекция „Култура” – площад „Славейков” 4;
-Дирекция „Образование” – ул. „Оборище” 44;
- Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” – ул. „Оборище” 44.

3.

Ателиета за учене на чужди езици.

 

3.1. 147 ОУ – демонстрационен урок по английски език по проект „Нов шанс за успех”.

 

3.2. СОУ за деца с нарушено зрение – ателие „Драматизация на приказка на английски език” за деца и ученици 1-4 клас.

 

3.3. Ателие „Аз изучавам чужди езици”, 10.00-14.00 ч.:

 

- английски език – І АЕГ, ІІ АЕГ, 32 СОУ, 7 СОУ, 22 СОУ, 127 СОУ, 33 ЕГ, 1 СОУ, 5 ВСОУ;

 

- немски език – 91 НЕГ, 73 СОУ, 35 СОУ, 12 СОУ;

 

- френски език – 9 ФЕГ, 35 СОУ, 133 СОУ, 23 СОУ, 17 СОУ,  33 ЕГ;

 

- испански език – 164 ГПИЕ, 157 ГИЧЕ, 22 СОУ, 31 СУЧЕМ, 1 СОУ;

 

- италиански език – 105 СОУ, 36 СОУ, 23 СОУ;

 

- руски език – 133 СОУ, 73 СОУ, 119 СОУ, 125 СОУ, 107 ОУ;

 

- румънски език – ПГИИРЕ „Михай Еминеску”;

 

- иврит – 134 СОУ;

 

- шведски език – 12 СОУ;

 

- японски език – 18 СОУ, 138 СОУ, ПГТЕ „Хенри Форд”;

 

- китайски, корейски, арабски език – 18  СОУ;

4.

Работни срещи за кариерно развитие и преносими умения.

 

4.1. Логопедичен център –  „Споделяне на „добри” практики за вътрешнокариерно развитие” - в Национален дворец на децата, 11.00 ч.

 

4.2. „Институт  РЕ-ГЕНЕЗИС”  - ул. „Шишман” 5, вх. Б, ет. 1
- „Съвременни направления и методи за оценяване и развитие в Кариерната психология през 21 век”, Панайот Рандев.

5.

Работилници, изложения и изпълнения по различни видове изкуства.

 

5.1. ССУ за деца с увреден слух с детска градина „Проф. Дечо Денев”:
– група „Жестим” – синхронна интерпретация на песни и танци;

 

- арт-терапия – ателие „Работа с глина”, ателие „Художествена тъкан”, ателие „Пантомима”.

 

5.2. БТС – Сдружение на туристическите хорове в България
- концертна програма на хор „Планинарска песен – Филип Аврамов” и Йодлеров състав - пред Народен театър „Иван Вазов”, 11.00 – 13.00 ч.

 

5.3. СОУ за деца с нарушено зрение – ателие „Апликацията като средство за развитие на зрителните представи за ученици с нарушено зрение”.

 

5.4. Национален исторически музей – ателие по тъкачество; демонстрации за изработване на изделия от нетъкан текстил – плъсти , 11.00-16.00 ч.

 

5.5. Първо помощно училище – бул. „Тодор Александров”175

 

- „Куклен театър”;

 

- „Работа с глина и природни материали”.

 

5.6. 1 СОУ „Пенчо Славейков” – практически  работилници по:

 

- „Декупаж” /техника със салфетки/;

 

- Керамика;

 

- Бижута;

 

- Българската национална кухня и християнския празничен календар.

 

5.7. 64 ОУ – ателие за малки и големи „От раклата и библиотеката на баба”.

 

5.8. Частно училище с изучаване на немски език „ВЕДА” – в Национален исторически музей.

 

5.9. НПМГ -песен на ученичката Деница Христова, създадена за националния конкурс "Космосът - настояще и бъдеще", в Национален дворец на децата.

 

5.10. ОДЗ 90 – район „Надежда”, ул. „Иван Момчилов” № 44:
-  Концерт - поздрав от децата към участниците в проекта,  в Национален дворец на децата;
- Съставяне на книжка от деца, учители и родители: „Най-голямото богатство”.

 

5.11. „В търсене на идентичност” – четене в метрото на текстове от български автори, свързани с просветната и културнаТА идентичност на българина, РИО, София – град и Институт по български език и литература-БАН, метростанция "Сердика" - 12.00 ч.

6.

Демонстрационни часове по ИКТ.

 

6.1.СПГЕ „Джон Атанасов” – „Компютрите за малки и големи” – представяне на училищен проект „Класна стая на бъдещето”/ партньори – СИРМА МЕДИЯ, Център за творческо обучение, Столична община, район „Изгрев”/:
- учебен софтуер за начален етап – „Играчки –закачки” /интерактивни игри/;
- компютърът в помощ на обучението по математика;
-  „Виж, пипни, разбери” – демонстрации на авторски уреди по физика, опити по химия и  др.
за всички възрасти:
- щанд за  учебници и учебно-технически средства „Световна математика”;
- демонстрация на сайт на район „Изгрев”, Столична община  / изготвен от екип на СПГЕ/ - предложения на живущите в района за обогатяване на сайта;
- „Консултативен сайт” – занимателна математика и ИКТ, логиката решава;
- дигитален портрет за всеки гост,  изработен от ученици на училищен клуб „Графичен дизайн” на СПГЕ.

 

6.2. СОУ за деца с нарушено зрение – „Развитие на абстрактното мислене и пространствените представи чрез обучението по геометрия и ИКТ – база за независим живот”

 

6.3. 5 Вечерно СОУ.

 

6.4. 137 СОУ – създаване на игри, онлайн-плакати и онлайн-презентации.

 

6.5. Сдружение на българските начални учители – предоставяне на учители за демонстрационни часове по ИКТ /начален етап/ на CD и на CD за начален етап „Опознай България”,  в Национален дворец на децата.

7.

Спортни мероприятия и състезания.

 

7.1. СПГЕ „Джон Атанасов” – спортно състезание „Бързи, смели, сръчни баби, дядовци и внуци” /партньор – ЗД „Армеец”/.

 

7.2. Столични спортни училища:

 

- 166 СУ:
- демонстрации – художествена гимнастика, баскетбол, стрелба;

 

- спортни игри за всички – гимнастика, баскетбол, плуване.

 

- СУ „Ген. Вл. Стойчев”:

 

- демонстрации – спортна и естетическа гимнастика, акробатика, волейбол, бокс, борба, джудо;

 

- спортни игри за всички – волейбол и подвижни игри.

 

- 57 СУ:

 

- демонстрации – борба, хандбал, джудо, футбол, тенис на маса;

 

- спортни игри за всички – тенис на маса, подвижни игри.

 

- УСШ:

 

- спортни игри за всички – плуване, художествена гимнастика, баскетбол, волейбол.

 

7.3. СОУ за деца с нарушено зрение – демонстрации „Развитие на пространствената ориентация на ученици с нарушено зрение чрез упражняване на спортовете джудо и голбол /игра за слепи деца със звъняща топка/”, в Национален дворец на децата

 

7.4. . ССУ за деца с увреден слух с детска градина – демонстрационни игри по волейбол, шах, тенис на маса, мини футбол и борба на ученици от националните отбори за Световното първенство за глухи, 2012 г.

 

7.5. ОДЗ 90 – район „Надежда”, ул. „Иван Момчилов” № 44
- състезание по плуване – „Водна феерия”.

8.

Научни демонстрации и лекции.

 

8.1. ССУ за деца с увреден слух с детска градина – Научно-практическа международна конференция  „Ти чуваш”.

 

8.2. Логопедичен център – „Школа за родители” - „Разпознаване и ранна превенция на дислексия / смесено разстройство на речта и говора/, дисграфия /невъзможност за изписване на букви/ и алалия / невъзможност за правилно изговаряне на думи/”, в Национален дворец на децата, 11.00 ч.

 

8.3. 147 ОУ – демонстрационен урок по история и цивилизация по проект „Нов шанс за успех”, 11.00 ч.

 

8.4. 103 ОУ – демонстрационен урок за начален етап по проект „Нов шанс за успех”, 11.00 ч.

 

8.5. Асоциация „Родители” – „Обучение за ефективно родителство”, в Дневен консултативен център за деца, юноши и родители - бул.”Сливница” 212, вх.Г.

 

8.6. Фирма за топлинно счетоводство „Техем” – разяснителна кампания за енергийна ефективност , в Национален исторически музей, 11.00-16.00 ч.

 

8.7. ПГЕБ „Асен Златаров” – презентация „Екология и устойчиво развитие” – един проект на гимназията

 

8.8. 26 СОУ „Йордан Йовков”– Училище за родители „Опасностите на нашето съвремие” / борба със зависимостите - ефективно общуване на ученици, учители и родители/.

 

8.9. Съюз на физиците в България, Елка Златкова – „ЦЕРН и Големият адронен колайдер /LHC/”, в 1 СОУ „Пенчо Славейков”, ул. „Стара планина” 11, 10.30 ч.

 

8.10. „Нанооптиката и новите технологични постижения”, доц. д-р Георги Дянков , в 1 СОУ „Пенчо Славейков”, ул. „Стара планина” 11, 11.30 ч.

 

8.11. „Институт  РЕ-ГЕНЕЗИС”  - ул. „Шишман” 5, вх. Б, ет. 1
- „Позитивните подходи в съвременното образование и училищна психология - ефективното управление на дисциплината, насилието и тормоза в училище”
-  „Формиране у учениците и възрастните на социални и житейски умения” – ключов императив пред българското образование през 21 в.

 

8.12. Електронно училище-Елика: - обучение – в  1 СОУ „Пенчо Славейков”, ул. „Стара планина” 11:
-„Основна компютърна грамотност” /за възрастни/ – 10.00-12.00 ч.;
- „Компютърни умения за напреднали” /за всички възрасти/ 15.00-17.00 ч.;
- „Изисквания за покриване на нивата по английски език на Европейската езикова рамка” – 14.00-15.00 ч.

 

8.13. Държавна агенция за закрила на детето – презентации – в 32 СОУ „Св. Кл. Охридски”, бул. „Хр. Ботев” 63:
- „Закрила на личността на детето” – Галина Стоичкова, 10.30 ч;
-  „Прилагане на Координационния механизъм при случаи на деца, жертви на насилие или в риск от насилие и при кризисна интервенция” – Калина Костова - 11.30 ч.

 

8.14. НПМГ – в Национален дворец на децата:
- разработка на Александър Кръстев и Марин Шаламанов от 9 клас - играта "West Moon";
- "Химично шоу" - химични опити, демонстрирани от ученици от отбора по химия;
- разработки на учениците Симеон Маринов и Николай Чобанов, във връзка с конкурса "Уреди за кабинета по физика".

 

8.15. НГДЕК – в 32 СОУ „Св. Кл. Охридски”, бул. „Хр. Ботев” 63, 14.30 ч.
- Разработване на мултимедийни интерактивни тестове с HP Classroom Manager - демонстрация за директори и учители от представител на СТЕМО.

 

8.16. Националната агенция за професионално образование и обучение – Пенка Николова, в 1 СОУ „Пенчо Славейков”, ул. „Стара планина”11, 14.00 ч.
- презентация на тема : "Европейски инструменти и принципи за насърчаване на Ученето през целия живот"  /Европейската и Национална квалификационна рамка за УПЖ, системата за трансфер на кредити в ПОО, валидиране, Европас, Професионално ориентиране и др./ – за учители, директори и работодатели.

 

8.17. ОДЗ 90 – в 32 СОУ „Св. Кл. Охридски”, бул. „Хр. Ботев” 63, 13.30 ч.
- презентация „Консултативен кабинет за родители – ефективен модел на социално-партньорско взаимодействие между детската градина и семейството” – Катя Йорданова, директор на ОДЗ 90.

9.

Екологични дейности, насочени към опазване на природата и устойчивото развитие.

 

9.1. СПГЕ „Джон Атанасов” – „Чиста енергия за бъдещето”
/ партньори – фирма „Електроинвест” ЕООД, Българска ветроенергийна асоциация /БВЕА/, Българска фотоволтаична асоциация, Конфедерация на производителите на екологична енергия / КПЕЕ/, Списание „Екология 21”:
за деца:
- работилница „Сортиране на отпадъци по вид и цвят – изграждане на навици за разделно събиране и енергийна ефективност”;
за ученици:
- представяне на проект „Мобилни практики на ученици от СПГЕ в немски фирми за използване на алтернативни енергийни източници”;
- демонстрации на съществуващи макети, модели на ВЕИ, инсталации и съоръжения, подготвени от ученици;
за възрастни
–  „Причината за повишаване цената на тока не е в енергията, добивана от ВЕИ” – презентация с лекция от енергиен експерт от КПЕЕ;
за всички възрасти:
- демонстрация на уникална екоколичка ROBIN M1;
- демонстрации на учебен покрив на макети за получаване на електричество и топла вода от слънцето;
- макети, фотоизложба и викторина от БВЕА.

 

9.2. ССУ за деца с увреден слух с детска градина - ателие „Екологично биоземеделие” – „Биолеха”  и „Сензорна градина”.

 

9.3. 74 СОУ – екоателие .

 

9.4. 120 ОУ – ателие „Природолюбие” – работа  с природни материали – за ученици от 1-4 клас и възрастни.

 

9.5. ПГЕБ „Асен Златаров” – екоклуб „Млад еколог” – ателие за усвояване на отпадъчни продукти.

 

9.6. 26 СОУ „Йордан Йовков”:

 

- ателие „Творим с продукти на природата”;

 

- демонстрация за обучение на доброволци за опазване на природата от пожара;

 

- представяне на ученически проекти: „Ние живеем тука и ни пука за найлона и боклука”, „Зелена мрежа” /ученически квартални съвети за опазване на природата и постигане на устойчива жизнена среда в град София/, „Екокъща” /енергийна ефективност чрез енергия от природата/.

 

9.7. ОДЗ 90 – район „Надежда”, ул. „Иван Момчилов” № 44
- Природна лаборатория: „С мама и татко по екологичната пътека в детската градина” – с участие на деца и родители в дообогатяване на екологичната пътека с алпинеум, къщичка за птици, изготвяне на екологично табло, карта и др.;
- Детски театър по авторски сценарий: „Екологична приказка” или „Разделно отпадъци събираме и рециклираме”;
- Приложна работилница: „Музикалната загадка отгатни, символите на щастливо детство изработи” – чрез музикално изпълнение от  децата за определен символ, родителите изработват от различни отпадъчни и природни материали и с различни техники картини със символите на щастливото детство / слънце, балони, хвърчила, дъга и др./ .

 

9. Екологична инициатива "Подари дръвче, засади гора", РИО - София-град, сборен пункт: паркинг над Драгалевския манастир, 11.00ч.

10.

Демонстрации и практически работилници по ПОО.

 

10.1. НМУ „Любомир Пипков” и 144 СОУ „Народни будители” – демонстрационни уроци по народно пеене, класическо пеене и ударни инструменти – в НМУ.

 

10.2.  ПГЕБ „Асен Златаров” – практическа работилница по усвояване на отпадъчни продукти - научна демонстрация „Екологичното образование и възпитание при решаване на конкретни приложни дейности”.

 

10.3. Софийска професионална гимназия по туризъм – практическа работилница „Сервирането – правила или начин на общуване”.

 

10.4. Професионална гимназия по текстил и моден дизайн - ателие „Текстилни техники” и ателие „Компютърно проектиране на тъкани”.

 

10.5. НТБГ – представяне  на две учебни фирми, две учебни банки и една учебна митница.

 

10.6. ПГАВТ „А.С.Попов” – „Училищни медии” /редактиране и издаване на училищен вестник, създаване на радиопредаване и излъчване на емисия по училищна онлайн телевизия/;
- демонстрация на системи за видео-наблюдение и сигурност с технически средства;
- работилница „Фото и видео ателие”.

 

10.7. ПГТ „Макгахан” – демонстрации по управление на МПС.

 

10.8. СГХСТ – в Национален исторически музей, 11.00 ч.
- семейно ателие „Захарни декорации” /изработване на декорации от захарна маса /;
- театрално студио за обреди и обичаи „Житената питка”;
- изложба „Обредни хлябове”.

 

10.9. ПГФК „Княгиня Евдокия” - в Национален исторически музей, 11.00 ч.
- шоу-спектакъл „Два свята” /български и европейски опит във фризьорството/;
- работилница „Прически, грим и маникюр”;
- шоу с костюми от различни исторически епохи /прически и грим/ - съвместно с НИМ.

 

10.10. Частна професионална гимназия и колеж по охрана и сигурност „Св. Георги Победоносец” – пред Национален исторически музей, 11.00 ч.
- „Сила, чест, мъжество” – състезание „Бодигард” за кадети.

 

10.11. ПГТ „Ал. Константинов”, Банкя - в Национален исторически музей, 11.00 ч.
- демонстративни техники за приготвяне на различни видове коктейли.

 

10.12. ПГСС „Бузема” – работилница „Аранжиране на букети”.

11.

Състезания, игри и др., популяризиращи разнообразието и привлекателността на ученето във всички възрасти.

 

11.1. СПГЕ „Джон Атанасов” – тема „Философия на приказката” / партньори – ОДЗ № 23, ЦДГ „Слънце”, Столична община, район „Изгрев”, читалище „Николай Хайтов”, СУ „Кл. Охридски”- факултет „Педагогика”, специалност „Изобразително изкуство”/:

 

- „Отключи паметта и отгатни” /викторина с гатанки/;

 

- „Занимания от времето на баба и дядо” /мимически игри/;

 

- „Граматика за всеки” / с интерактивна дъска и преносим РС /;

 

- „Продавачи на надежда” /приказки без край/;

 

- „Природата – моят свят” /рисунки на стъкло/.

 

11.2. 46 ОУ, 144 СОУ и Национален дворец на децата – в Национален дворец на децата,:

 

- надиграване – детско-юношески фолклорен ансамбъл „Изворче”, детски фолкларен ансамбъл "Бъдниче", детско-юношески фолклорен ансамбъл „Росна китка” при 46 ОУ и танцов състав на 144 СОУ „Народни будители”

 

11.3. 144 СОУ „Народни будители”:
– 11.00 – 13.00 ч.
– „Всички на хорото” – пред Народен театър „Иван Вазов”;

 

- фолклорна вокална група – „Пеем всички” - пред Народен театър „Иван Вазов” .

 

11.4. Национално училище за танцово изкуство – в Национален дворец на децата:
– демонстрация и надиграване по модерни и народни танци / за всички възрасти /.

 

11.5. Национален дворец на децата:
-  „Привлекателността на танца и магията на илюзията” /за всички възрасти/ - клуб по спортни танци „Стил”, студио за модерен балет „Цветни мечти”, Школа за атракционни изкуства.

 

11.6. Български туристически съюз – предоставяне  на безплатни пътеводители на движението „Опознай родния край” за обхождане на 15 обекта в София /музеи и исторически и природни забележителности/ - пред СУ „Св. Кл. Охридски”, пред МОЛ София и пред Централни хали.

 

11.7. 137 СОУ:
– музикално студио „Добър съм – пея, танцувам, творя” и танцов състав – български народни танци.

 

11.8. 64 ОУ – историческо състезание „Нашите народни будители - 250 години от написването на История славянобългарска” – с участието на ученици и родители.

 

11.9. Общинско предприятие „Стара София” и музей:
– пешеходна обиколка „София - културно-историческо наследство” – сборен пункт пред входа на храм-паметник „Александър Невски”; 11.00 ч. и 15.00 ч.

 

11.10. НГДЕК:
- състезание за ученици и възрастни на основата на  тест, генериран с HP Classroom Manager.

 

11.11. ОДЗ 90 – район „Надежда”, ул. „Иван Момчилов” № 44
- „Заедно с децата учим правилата” - спортни игри на учебно-тренировъчния полигон по БДП в ОДЗ 90, съвместно с родители, деца и учители от ОДЗ 90 и детски заведения в района. 

Златен медал за Даниел Милев-скок дължина. 7А клас

На 27. септември 2012г. в София се проведе Градски шампионат по лека атлетика "Лекоатлетически звезди-2012", на него участие взеха учениците от нашето училище  Кристиян Срендев  и Даниел Милев от 7.а клас, с ръководител м.с. Иванка Ставрева.

Златен медал в скока на дължина спечели  Даниел Милев.

Откриването на учебната 2012/2013 година ще бъде на 17 септември от 8:45 часа в двора на училището.

11.09.2012 г. вторник от 18:00 - родителска среща за 1. клас.

11.09.2012 г.вторник от 17:30- родителска среща за подготвителна група.

12.09.2012 г. сряда от 18:00 - родителска среща за 5. клас.

родителски срещи за останалите класове ще се проведат след започване на учебната година

На 31.05.2012г. учениците от  3 а  клас с класен ръководител Марияна Якимова  представиха драматизация по приказката „Златната гъска”по Братя Грим на английски език.
Представлението беше в зала 406 по случай завършването на учебната година и раздаването на бележниците.

Вижте снимки от представлението >>>

26 соуНа 27 април учениците от 12.а клас направиха комбинирана учебна екскурзия, в която бяха включени посещение на Светата убител Свети Мина и пречиствателна станция Кубратово, намиращи се в покрайнините на София.

Вижте снимки от екскурзията >>>

            Във връзка с проведения на 23. април 2012 г. Ден на Земята

ИЗКАЗВАМ БЛАГОДАРНОСТ

на всички ученици и учители, организирали и провели различните инициативи. Богат-ството от идеи и оригиналните решения във всички изложби, инсталации, ателиета, дискусии, демонстрации... показаха отново творческия потенциал на нашата общност. В духа на училищните традиции изразихме своята грижа за Земята, за опазването на природните й ресурси и на нейната красота. С това отново проявихме високо граждан-ско чувство, отговорност, както и готовност да защитаваме своите идеи. Показахме, че 26. училище е силен и активен колектив, способен да участва в грижата за Земята. С право можем да се гордеем от постигнатото! Нека и занапред проявяваме същия енту-сиазъм, оригинално мислене и сплотеност! Защото всеки ден е ден за работа, за отго-ворност и творчество.

                                                                                                Директор: Е. Велкова

22. АПРИЛ- ДЕН НА ЗЕМЯТА

„ДА СЕ МОБИЛИЗИРАМЕ ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА ЧРЕЗ 555 ЗЕЛЕНИ ИДЕИ И ДЕЙСТВИЯ В 26.СОУ”

В 26 СОУ “Йордан Йовков” се обучават ученици по уникален профил – “Екологичен туризъм с английски език” с прием след седми клас и традиционно на Деня на Земята - 22. април  в 26.СОУ”Йордан Йовков” се провежда Ден на отворените врати. Тази година празникът премина под мотото „ДА СЕ МОБИЛИЗИРАМЕ ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА ЧРЕЗ 555 ЗЕЛЕНИ ИДЕИ И ДЕЙСТВИЯ В 26. СОУ”.

Първокласниците получиха своите първи еко уроци чрез презентация „Замърсяването на околната среда” изготвени от клуб „Да четем или не, това е въпросът....”
Учениците от клубовете „Млад еколог” и „Еко раница” и клуб, и ученици от 2. клас представиха пред своите съученици изследвания за флората и фауната в Природен парк Витоша и туристическите маршрути в планината на тема „Витоша – нашата планина, нашият район” и „Приказка за дърветата”.

В двора на училището учениците от 3. клас посадиха широколистни и иглолистни дъвета и им поставиха табели.

Участниците в клуб „Робинзон” направиха заслон и демонстрираха как се оцелява сред природата, а учениците от клуб „Първа помощ” ни научиха как можем да окажем първа помощ при счупване на ръка и при контузено коляно.
Учениците от 4. клас рисуваха картини на тема: „Водата диша-водата цъфти”, „Да опазим свободния полет на птиците”, „Да обичаме животните и да се грижим да оцелеят”.

Учениците от петите класове изработиха табло „Моят зелен град”.
Шестокласниците нарисуваха плакат „Болната земя” и подготвиха предложения за нейното оцеляване.
Седмокласниците проведоха дискусия на тема „Проблемите на Земята”.

Учениците от 8. клас преведоха на английски език предложенията за зелени действия.
9. клас изготвиха в специален еко флаер.

Учениците от 10.  клас  подготвиха модел на еко къща с батерия на слънчева енергия, ветрогенератор и специална изолация и  презентация на тема „Чиста вода”.

11. клас обиколиха квартал Княжево и изработиха карта с нерегламентираните сметища в района, които ще бъдат  включени в акцията „Да почистим България за един ден” на 12.05.2012г. Единадесетокласниците  участваха  и в презентация „Пренаселването на Земята- време за решения”и подготвиха плакати:”Невероятно, но факт” и „Най-чистата енергия е спестената енергия”, изработиха еко бонбони от природни материали.

 


Клуб „Моден дизайн и рециклиране” отвориха ателие - базар с изработените от тях аксесоари и бижута от рециклирани материали.
Участниците в клуб „Приложна етнография” демонстрираха работа с вълна- „плъсти”, традиционна българска шевица и традиционни български ястия.  
Досегашните действия показаха, че е необходимо мобилизиране за планетата Земя.
Учениците разбраха, че не може да се дават само идеи, а всеки трябва да има личен принос към опазването на околната среда, като почисти района коло дома, квартала и училището си. За нас е важно  формирането на гражданска позиция и добра екологична култура и природозащитно образование от подготвителен клас до абитуриентите.

3 март

На 3.03.2012г. - Националния празник на България. Ученици от 4а клас с класен ръководител Стефка участваха с програма на официалното тържество на община Витоша, което се състоя на площад Александър Пушкин.

снимки от събитието>>

На 2.03.2012г. в училище чествахме Националния празник на България. Учениците от 1аи 2б. класове с ръководители Виолета Коцева и Силвия Петрова подготвиха програма, която представиха пред училищната общност.

139 години от обесването на Васил Левски

139 години от обесването на Васил Левски На 17.02.2012г. в училище чествахме 139 години от гибелта на Апистола на свободата. Учениците от 3.,4. клас и от 8. клас с ръководители Кристина Тодорова, Галина Илиева, Стефка Благоева, Аксиния Човалинова и Даниела Тончева подготвиха рецитали, които представиха пред училищната общност. Учениците от гимназиален етап участваха в конкурс за есе на тема „Кои качества на Апостола са ни нужни днес”. Първа награда на училищния конкурс спечели Владислав Константинов от 12. а клас. Успешно се представиха Стефани Дамянова от 12б клас, Ивета Желязкова от 12 а клас, Шермин Басри от 9а клас и Даниела Иванова от 9а клас.

Есето, което спечели първа награда бе прочетено на възпоминанието по случай 139 години от гибелта на Апостола пред паметника на Васил Левски. Така още веднъж доказахме, че нашето училище възпитава родолюбиви деца, които творчески пренасят уроците от историята в своето настояще.

Награденото есе

Кои качества на Апостола са ни нужни днес

Когато се замисля с какво да се гордея, че съм българин, си спомням за  Левски.
А като се запитам какво ни липсва днес, за да бъдем като него, не мога да дам еднозначен отговор. Може би  всеотдайността за благото на народа. Може би саможертвата в името на идеала. Може би  нравствената му чистота. Може би твърдостта и силната воля. А може би вярата в силата на българския народ?! Или от всичко това по малко. Малко, но ценно. Онова зрънце вяра, че България може да бъде  „свята и чиста република”.
А това може да стане като възприемем заветите  на Апостола и  бъдем заедно. Защото само тогава нашият народ е най-силен. Едва когато  всеки от нас загърби егоизма си  и посвети живота си на една добра кауза, а именно „свята и чиста република”, България ще пребъде!
Тогава, когато живя дякон Игнатий, нямаше България, на картата съществуваше само Османска империя. Когато дякон Игнатий стана Левски, се постави началото на свободна България, макар и той да не успя да види „раждането й”. Дякон Игнатий - Левски е от онези титани на духа, за които са валидни думите: „Ако един народ няма такъв човек, трябва да си го внесе”.
Има ли нещо по-важно за един българин от това да продължи делото на своите герои като Левски? Не е ли той човекът, на чиято личност трябва да подражаваме?
Аз искам да бъда като него. Искам моите деца, един ден, да получат като наследство онова зрънце вяра в бъдещето на родината и да  пазят  като ценен урок родолюбието му.
„Дела трябват, не думи”- е казал Левски. Няма цел, постигната с бездействие. А главната цел е България и тя заслужава жертви!
Нека ние покажем, че хора като него не са загинали напразно. Нека покажем, че всеотдайност, родолюбие, вяра, не са само клишета, а осъзната потребност, защото те правят човека достоен.
Където и да отидем по света, единственото нещо, което ще бъде винаги в сърцето, е България!
Наш ред е да докажем, че обичаме родината си, като чрез думи и дела пазим в сърцата си думите на Апостола: „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя, губя само мене си”.

Владислав Константинов 12.а клас
26.СОУ „Йордан Йовков”, София

 

Във връзка със Седмицата за защита на личните данни стартира информационна кампания, която има за цел да повиши обществената информираност относно правата на физическите лица в областта на защитата на личните данни, като специално внимание се обръща на безопасността на децата в интернет пространството.

Разгледайте брошурата „Твоите лични данни и интернет“>>>

На 9 ноември 2011 г. се навършиха 131 години от рождението на Йордан Йовков
Традиционно на този ден нашето училище почита паметта на своя патрон. Отбелязахме тържествено деня с изложби, рецитал, театрална постановка, литературни четения и спортни мероприятия.

По призива на 10а клас всички ученици и учители от 26-то училище се включиха в акцията "Посади дръвче, засади гора" и засадихме "Йовкова гора" в двора на училището.

Снимки от тържеството>>

Засаждането на "Йовкова гора">>

Училищен музей на Йовков>>>

Спортен турнир >>

Творчество >>>

Oчаквайте скоро юбилейния брой на електронния вестник "26-то ДНЕС"


Важно! Национална кампания "На училище без тежест"

Уважаеми родители, скъпи ученици,

ръководството на 26-то СОУ "Йордан Йовков" Ви кани да се присъедините активно в Националната кампания "На училище без тежест".

Основна цел на Кампанията е да се постигне по-висока степен на информираност сред обществото за възможните заболявания на опорно-двигателния апарат, като се постави акцент на правилния подбор на ученическата раница, на нейната тежест и начин на носене.

Повече информация>>>

На 2.10.2011г. ученици от 10а клас участваха в залесителната инициатива "Посади дръвче, засади гора".

Настанени бяха иглолистни и широколистни дървета в Природен парк Витоша в землището на Драгалевския манастир.

Учениците от 10а клас призовават да се включим в тази акция, като засадим училищна гора в двора на 26-то училище в края на месец октомври. Още снимки от събитието>>>

Генадий Матвеев с престижната награда "Неофит Рилски"

Педагогическият съветник на 26. СОУ "Йордан Йсвков" Генадий Александрович Матвеев получи престижната награда "Неофит Рилски" тази година, на 1 юни.
Отличието му се присъжда за дългогодишна цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета. още снимки>>

На 26 май в 26то СОУ вечерните часове бяха изключително празнични. Ученици , учители и родители се бяха събрали за да изпратят випуск 2011.

На добър час скъпи абитуриенти!

Асоциация Родители,  Националният център за безопасен Интернет и Национална мрежа за децата в партньорство със Столична община организираха  трето издание на българския ФАМИЛАТЛОН – празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот. Тази година празника  се проведе на 14 май и бе свързан с Международния ден на семейството – 15 май и Деня на Европа – 9 май.
Нашето училището се включи в този неповторимо събитие със фолклорна група  с ръководител Любка Стефанова, с доброволци от 10 а клас и многобройните семейства с деца, които участваха в спортни състезания и игри с много награди и се забавляваха заедно през целия ден. Координираше всички дейности по време на Празника педагогически съветник в 26 СОУ Генадий Матвеев

На градското състезание "Млад огнеборец" отбора от 26-то СОУ спечели ПЪРВОТО място.

Награда за принос в развитието на столичното образование за госпожа Дафинка Обретенова

На 11.05.2011 г.  в концертната зала на Националното музикално училище „Любомир Пипков” се състоя 5-та церемония по връчване на годишните награди на РИО – София-град за принос в развитието на столичното образование.
Госпожа Дафинка Обретенова – учител по испански език в 26 СОУ „Йордан Йовков”, Бе наградена За принос в развитието на столичното образование. още снимки>>

На 5 май на тържествена церемония в община Витоша бе връчена награда на учениците Калоян Попов, Йоана Иванова, Марио Дошев, Джулия Никифорова от 5б клас и Цветан Първанов - 6а клас за участието им в конкурса за еко-торбичка.

Ръководството на училището ги поздравява и им пожелава много бъдещи успехи!

2011 година е обявена за Европейска година на доброволчеството с идеята да се постави акцент върху огромното значение на работата на доброволческите организации. В ЕС един от всеки петима граждани е ангажиран с някаква доброволческа дейност.

По този повод на 29.04.2011 г. в сградата на Националния съвет на БЧК,  РИО – София-град, съвместно със Столична младежка организация на БЧК, организира среща с представители на Ученически съвети от столичните училища, на която взеха участие и деца от 26-то СОУ „Йордан Йовков”.
Младите хора изразиха своето мнение за мястото на младите хора в разрешаването на водещи проблеми за обществото; демонстрираха желание за включване на доброволчески труд в училище и дискутираха върху актуалните проблеми и нужди на децата и учениците в София. Учениците показаха своята креативност и увереност, че ще изградят успешното бъдеще на България. още снимки от събитието>>>

На 29 април на стадион "Славия" се проведе районното състезание "Млад огнеборец".

Отбора от 26-то СОУ спечели ПЪРВОТО място.

Поздравяваме нашите шампиони!

С гордост уведомяваме всички,

че нашият възпитаник Ненко Христов от 12а клас се класира на 9 място на НАЦИОНАЛНИЯ кръг на олимпиадата по география.
Ръководството на училището му пожелава много бъдещи творчески успехи.

На 26.04.2011г. 26 СОУ бе посетено от турска делегация във връзка със изпълнението на съвместния проект „Превенция на децата и младежите при използването на пристрастяващи вещества”
Гостите от Одрин са представители на образователни и културни институции – директори и учители (преподаватели). Особена чест бе за нас срещата ни с Валията на град Одрин и началника на Одринската полиция.
Посрещане на гостите – кратка, неофициална церемония с хляб и сол и народен танц.
Опознавателна обиколка на училището:

 • посещение в подготвителен клас – поздрав с песни;
 • посещение на кабинета по биология в паралелка с профил „Екологичен туризъм” /8.- клас/, презетация на училищен учебен проект за биологичното разнообразие на Странджа и покана за сътрудничество с турските ученици;
 • посещение в кабинета на педагогическия съветник и ресурсния учител и кратко представяне на тяхната работа.

Работна част:

 • презентация от госпожа Велкова – директор на 26. СОУ „Йордан Йовков” – за запознаване на гостите с училището, работата на колектива и с основните принципи, които се следват в превенцията на зависимостите;
 • презентация от Генади Матвеев – педагогически съветник, за работата му с учениците, родителите и учителите по проблемите на превенцията на зависимостите;
 • дискусия по темата на проекта.

още снимки>>>

Залесителна акция по случай Международният  ден на Земята

На 21.04.2011г. в двора на училището се проведе залесителна акция.
Учениците от 9а, 9б, 10а и 10б класове засадиха няколко вида храсти, иглолистни и широколистни фиданки.

22 Март - Ден без найлонови торбички
Деца направиха специални контейнери за изхвърляне на найлонови торбички, изобретиха и алтернативни торби от рециклирана хартия.

Дворът на 26-то училище днес изглеждаше различно всички изхвърляха отпадъците си разделно и даваха идеи как да запазим природата по-чиста. Нека чрез децата да променим мисленето на възрастните.
Кметът на район Витоша обеща да лобира пред депутатите за идеята торби от рециклирана хартия.
Идеята на учениците е всяка къща, всяка улица, всеки блок да се превърнат в зелени места. Да се употребяват алтернативни източници на енергия, да се изхвърля боклукът разделно.

 

Ние ще живеем тука и ни пука за найлона и боклука!

Снимки от събитието>>

Новия брий на вестник 26-то ДНЕС е посветен на темата >>

На 20.03.2011г. Реймънд Младенов от 6а, представи училището на олимпиадата по инфорнационни технологии - областeн кръг.

Пожелаваме му успехи и за напред!

Учениците на 26 СОУ "Йордан Йовков" отбелязват
Националния празник Трети март

Наши ивъзпитаници от 4-ти а, б, в класове, с класни ръководители В. Коцева, З. Иванова и Б Маркова, представиха литературна композиция посветена на свободата.
Активно участие взеха и учениците от 1-ви а и б класов с ръководители Д. Антова, С. Петрова и С. Дановска.
В чест на празника децата изпяха традиционни възрожденски песни.

Изказваме похвала за оличното представяне на нашите възпитаници!

Рисунки, посветени на празника>>

Кой е Апостолът? - питат учениците. Предаден ли е? Питат се поколения, питаме се и ние днес?
На 18.02. 2011г. бе отбелязана 138-та годишнина от обесването на Васил Левски.


В централното фоайе на училището ученици от 3-ти а,б, в класове, с класни ръководители: Чувалинова, Делиева и Благоева, изпълниха стихове посветени на Апостола на свободата. В негова памет рецитал изнесоха и учениците от 2-ри а клас с ръководител Марияна Якимова и учениците от 7-ми б клас с ръководител Даниела Тончева.
Пред портрета на Левски децата поднесоха свежи цветя.

Снимки от събитието вижте в галерията>>

На 02.02.2011г., учениците Гергана, Станиела, Ели и Силвия от 12а, както и Спасимира и Стефан от 6б клас бяха поканени да участват в предаването „Хлапета” на програма „Христо Ботев” на БНР. Те взеха участие в предаването като отговаряха на въпроси, свързани с еко пътеката на Витоша и проектите, които изготвят по време на обучението си в паралелката „екологичен туризъм”. Дискутираха още теми като правилата в училище и в живота, отношение към замърсяването на околната среда, както и нашият училищен вестник. Споменаха за новата инициатива за спирането на използването на найлоновите торбички в кв. Княжево, която е свързана с проектите „Зелен град” и „Зелена мрежа”.

От името на ръководството на училището изказваме похвала за оличното представяне на нашите възпитаници!

 

На 12 януари в 26 СОУ „Йордан Йовков” бе учреден клуб „Робинзон”.

В него ще членуват деца от среден курс. Основна цел на клуба: Опознаване и осъзнаване на собствените им възможности и изграждане на умения за взимане на собствено решение за бъдещо поведение в нетипични условия. >>
На 23.12.2010 г. - от 10:00 часа в салона на читалище “Средец”- бул. “Цар Борис ІІІ” 17 се проведе Коледен концерт на училището. В програмата участваха бивши и настоящи ученици от нашето училище. Сред гостите бяха учители, ученици и родители. Вижте видеото и снимки от събитието в галерията>>
На 22.12.2010 г. - от 11:00 в училището се проведе Кулинарна изложба - базар. Участие взеха ученици от началния курс, 5, 6 и 7 клас. Снимки от събитието вижте в галерията>> На 22.12.2010 г. ученици изучаващи немски език с преподавател госпожа Петя Димитрова представиха пред гости от настоятелството на училището Коледен концерт посветен на Европа. Снимки от събитието вижте в галерията>>
 
 

 

Посетете електронното издание на вестник "26-то ДНЕС"

 
 

Партньори:

Бизнес каталог N1 в България - BUSINESS.bg

 
 

Анкета:


Подкрепяте ли мобилизирането на действията за чиста природа?

Да
Понякога
Не
Сайт поддръжка: И. Иванова