Човекът е едно единно цяло с природата

23.04.2014

Как се роди идеята за паралелката Екологичен туризъм с английски език в 26.СОУ?
IMG-20140307-00084Идеята е стара. Тя възникна от учениците, родителите и учителите в 26.СОУ, тъй като любовта към природата е много силна в Княжево. Близостта на двете планини Люлин и Витоша дава съвсем друг облик и отношение на хората, които живеят в нашия квартал и това дойде като естествено развитие. Учениците и техните родители поискаха и дадоха задача на нас, учителите, да направим такава програма, която да запознава децата по-дълбоко със законите на природата, как да общуват с природата и как да я опазват.
Колко випуска с профил Екологичен туризъм са завършили в 26.СОУ?
Тази година завършва 10- ят випуск, което е една много добра наша работа. Това, което е интересно е, че подготовката по екология, по икономика, по география и по туризъм е много дълбока. Учениците с радост и с много голяма лекота възприемат тези учебни предмети и това, което е за наша гордост е, че те продължават да учат висше образование като екология , туризъм, география…изобщо предмети, свързани изцяло с природо-защитното дело.
Кое е уникалното на този профил?
Уникалното на този профил е това, че изцяло е направена методиката на обучение от учителите на 26. Ние не възприехме готови учебници, готови учебни програми от Министерство на образованието, а решихме нашия опит и нашето развитие като учители и специалисти да направим своя учебна методика, която е по-близо до учениците и се възприема по-добре от тях.
Специалните предмети имат ли практическа насоченост и учениците участват ли в екологични проекти?
Изцяло практическа насоченост имат, защото не могат да се обясняват процеси извън строгите науки като биология, география, икономика, ако не дадеш практическа препратка на терена как се случват процесите в едно единство, каквото е единството на природата. И всъщност методът, по който обучаваме учениците много преди той да бъде възприет като учебен в другите училища, преди още България да влезе в ЕС, ние започнахме да обучаваме учениците от паралелките по екологичен туризъм чрез проекти, т.е. чрез практическа работа да усвояват нови знания и това е приносът на учителите от 26. изобщо към развитието на учителската професия. Без изобщо да сме знаели, че в ЕС се правят проекти, много преди тях ние бяхме прозрели, че учениците трябва чрез проекти, чрез практическа работа да усвояват знания, умения и компетенции, да са компетентни по много въпроси.
Като преподавател по екология какво бихте искали да научат учениците и да прилагат в своя живот?
Това, което съм разбрала не само за учениците по екология, тъй като нашето училище има стремеж да стане с екологична насоченост и още от 1.клас децата имат допълнително един час по екология до 5. включително, в които часове изучават екологични въпроси в зависимост от тяхната възраст. Това, което съм разбрала и което искам да предам на всички ученици в екологичното образование, това е, че човекът не е победител на природата. Човекът е едно единно цяло с природата. Той не трябва да черпи от нейните ресурси като не оставя за другите поколения. Човекът не трябва да руши природните закони само и само да се облагодетелства и да става по-богат, той трябва така да планира своите дейности, че да не разрушава единството в природата. Това е най-важното. Човекът е елемент от природата.
Какво е посланието Ви към новите ученици, които ще изучават екология в нашето училище?
Аз пак ще кажа, това не е мое лично послание. Ние, учителите на 26. и учениците сме заразени от екология. Екологията за нас е призвание и вътрешно убеждение. И тъй като науката се развива, а не само науката, но и практиката, тази година решихме да развием профила екологичен туризъм и да изградим нов профил пак по същата методика, но да включим много по – съвременни науки, които развиват това единство на човек и природа и общество и по тоя начин направихме един модел, за който имаме много добри отзиви от Министерство на екологията, от Института по биология, от Софийския университет и новият профил се казва „Ландшафтна екология”, който доразвива, но по много съвременен начин екологичната наука на ниво един малък отрязък от терена, в който се изследват всички природни закони- от скалата, от подземнат вода до атмосферата. Така ученикът чрез този метод ще добие пълна представа за всички закони, които се случват в природата и екосистемата и това, което човекът допринася добро или лошо за промяната на тази единица модел, какъвто е ландшафтът.
Интервюто взеха:Никол Якимова и Йоана Петрова от 6.а клас

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

март 2023
П В С Ч П С Н
« дек.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031