Топ 10: Странни животни на планетата

08.11.2020

НАЙ-ЧУДАТИТЕ ТВАРИ НА ЗЕМЯТА
В този брой на вестника ще ви разкажа за десет чудати твари, едни уникални същества, които заслужават да бъдат в рубриката ни «Топ 10».

10. Нарвал
Никога не съм харесвала еднорозите, но пък от този бозайник съм излкючително възхитена. Грациозно пори вълните с рога си край ледовете. Всъщност въпросният „рог“е развит ляв кучешки зъб, достигащ дължина до 2,7 метра. Това прави нарвала толкова интересен и причудлив.
Този израстък им служи, за да ловят арктическа треска, също за навигация и битки за територията.

9. Кокосов рак
Това създание е наистна плашещо! Живее в области от Индийския до централната част на Тихия океан. Наречен е кокосов, защото е способен да счупи кокосов орех със силните си щипци и да си похапне от него. Членестоногото е известно и под името «палав крадец», заради навика си да взима лъскави предмети от домовете на хората.
Представете си половинметров рак да рови из нещата ви.

8. Безноси маймуни
Тези маймуни май са прекалили с пластичната хирургия.
Срещат се в Китай и са наистина красиви по свой собствен начин. Живеят по групи със строга йерархия. Те са застрашен и не много добре изследван вид маймуни. Но им личи, че имат необикновен външен вид.

7. Мравка панда
Не бихте си помислили, че мравка може да прилича на пухкаво животинче, нали? E, тази мравка е доста особена. Но дали е мравка или панда? Ще ви разочаровам, правилният отговор е – оса. Това чудновато създание е безкрила оса, която се среща в Китай и Южна Америка. Колкото и миловидна да ви изглежда заради окраската си, не е! Известна е със своите болезнени ужилвания и жестокия си нрав. Тя не се кланя на кралица и изобщо не се възприема като общ работник.
Каквато и да е всъщност тя – мравка, панда или оса, не я подценявайте!

6. Амазонски речен делфин
Амазонският речен делфин или още розов делфин се среща в Южна Америка. Те могат да движат главата си наляво и надясно, нагоре и надолу, за разлика от другите видове делфини, които имат сраснал гръбначен стълб. Слухът и зрението им са много изострени.
За жалост обаче, са силно застрашен вид, заради бракониерството и замърсяването на реките. Уникални създания, много красиви, умни и сладки.

5. Сайга
Интересен нос. Това чифтокопитно живее на големи стада, храни се с треви и растения съдържащи сол. Сайгата лесно може да бъде подплашена. Стадата предприемат сезонни миграции, придвижвайки се през пролетта на север към летните пасища, а през есента се връщат на юг. За жалост и това удивително животно е много сериозно застрашено от изчезване. През май 2015 г. голям брой сайги започват да измират от загадъчна болест. До сега популацията е намаляла с 40 процента. Не искаме да казваме сбогом на сайгата, но е видът й е записан като критично застрашен в Червената книга.

4. Слънчева мечка
Този симпатичен бозайник достига само 120-130 см. и е най-малкият член на семейството на мечките. Обитава тропическите гори на Азия – Североизточна Индия. Както повечето животински видове в тази класация и този е застрашен от изчезване. Според експерти броят им за последните 30 години е намалял с 30 процента. Слънчевите мечки живеят в гори, които на много места се изсичат. Там, където горите биват запазени, действат бракониерите.

3. Риба папагал
Рибата папагал се среща в тропическите води. Тя се храни, извличайки малки частици храна от коралите на дъното, и после изхвърля останалото под формата на пясък. Една риба папагал произвежда около 100 кг пясък годишно. Рибата изпълнява и друга важна роля. Като дъвче интензивно мъртвите корали, покрити с водорасли и растителност, тя ги пази чисти. Външният й вид е също толкова интересен, колкото и начинът на хранене. „Облечени“ в най–различни ярки цветове, обикалят рифа и си похапват от него.

2. Киви
Не го бъркайте с плода, макар че си приличат. Тази птица е без крила и опашка. Храни се предимно с безгръбначни и растения. Тези птици са много романтични. Когато мъжко и женско киви се срещнат, те остават партньори за цял живот. Има случаи, когато едно мъжко киви има две женски, останали заедно 15 години. Също така се случва малките да останат с родителите си и дори да помагат с мътенето. Докато при повечето птици такива семейни взаимоотношения няма.
Малко задружно семейство е това на кивито.

1. Скарида-богомолка
Този дребен обитател на морското дъно е на Земята от преди 650 милиона години. Прилича на малък палячо, но хич не е толкова безобидна.Предните й крайници са с щипки, които са покрити с остри шипове. При нападение тя ги изстрелва толкова бързо, че учените, които я изследвали, оставяли кървави петна по тефтерите и листата си. Ударите са толкова болезнени, защото силата, с която Скаридата-богомолка удря жертвите си, е равна на тази на куршум. Опасна гадинка.
Очите й са едни от най-развитите на планетата. Тя вижда 12 основни цвята с още хиляди техни нюанси. Тоест представете си цвят, който дори не можете да си представите и го направете още 9 пъти. Тя е способна да вижда ракови образувания и куп други полезни за науката неща. В нея има толкова таланти, че ако се яви на шоу за таланти, ще спели веднага. Това малко чудновато,опасно и много полезно създание заслужено печели класацията на месечния ни брой.
Класацията направи: Теодора Найденова, 7.б

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

септември 2023
П В С Ч П С Н
« апр.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930