Пътят на една пластмасова бутилка

24.04.2023

Това е история за три пластмасови бутилки, празни и раздадени.

Техните срещи са на път да се разминат с резултати, които влияят не по-малко от съдбата на планетата. Но те не винаги са били по този начин. За да разберем къде се озовават тези бутилки, първо трябва да проучим техния произход.
Героите на нашата история са заченати в петролна рафинерия. Пластмасата в телата им е образувана чрез химическо свързване на молекулите на петрола и газа заедно за получаване на мономери. На свой ред тези мономери са свързани в дълги полимерни вериги, за да направят пластмаса под формата на милиони пелети. Те са претопени в производствените предприятия и реформирани във форми за създаване на еластичния материал, който изгражда телата на тризнаците. Машини напълнили бутилките със сладка мехурчеста течност и след това те са опаковани, изпратени, купени, отворени, консумирани и безцеремонно изхвърлени. И сега тук лежат, на ръба на неизвестното.
Първа бутилка, като стотици милиони тонове пластмасови събратя, завършва на сметището.

Това огромно сметище се разширява всеки ден, тъй като влиза повече боклук и продължава да заема място. Докато пластмасите стоят там, компресирани сред слоеве други боклуци, дъждовната вода тече през отпадъците и абсорбира водоразтворимите съединения, които съдържат, и някои от тях са силно токсични.

Заедно те създават вредна яхния, наречена инфилтрат,която може да премине в подпочвените води, почвата и потоците, това води до отравяне на екосистемите и увреждане на дивата природа. Разлагането на една бутилка може да отнеме агонизиращи 1000 години.

Пътуването на втората бутилка е по-странно, но, за съжаление, не по-щастливо. Тя плува на струя, която достига до поток, който се влива в река, и река, която достига до океана.

След изгубени месеци в морето, тя бавно е въвлечена в огромен водовъртеж, където се натрупва боклук, място, известно като Голямото тихоокеанско боклучище. Тук океанските течения са уловили милиони парчета пластмасови отпадъци. Това е един от петте пълни с пластмаса водовъртежа в световните морета. Места, където замърсителите превръщат водата в мътна пластмасова супа.

Някои животни, като морските птици, се заплитат в бъркотията.

Те и други бъркат ярко оцветените пластмасови парчета с храна.Пластмасата ги кара да се чувстват сити, когато не са, така че умират от глад и предават токсините от пластмасата нагоре по хранителната верига.

Например, яде се от риба фенер,рибата фенер се яде от калмари,калмарите се ядат от риба тон,и рибата тон се яде от нас.

И повечето пластмаси не се разграждат, не са биоразградими,което означава, че те са обречени да се разпадат на все по-малки парчета наречени микро пластмаса, които могат да се въртят в морето вечно.

Но бутилка три е пощадена от жестоките чистилища на своите братя.

Камион я докарва до завод където тя и спътниците й са притиснати и компресирани в блок. Добре, това също звучи доста зле, но се дръж. Става по-добре..Блоковете са нарязани на малки парченца, които се измиват и разтопяват,така че те се превръщат в суровини, които могат да бъдат използвани отново.Като по магия, бутилка три вече е готова да се прероди, като нещо съвсем ново.

Така ние опазваме природата като хвърляме бутилката в коша за отделно събиране на отпадъци.

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

юли 2024
П В С Ч П С Н
« апр.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031