Пътешествие по интересни места в света

19.03.2015

Празниците в Индия

Индийската култура е много различна от нашата. Аз избрах тази тема, защото
фестивалите в Индия са забележителни и колоритни празненства, за които си струва да прочетете. Ето малко информация за някои от най-добрите фестивали в Индия.
– Фестивалът “Холи“ (още наричан “Празника на цветовете“). Той се провежда през месец март. Холи чества началото на пролетта и започва с голям огън на открито, който символизира победата на доброто над злото. По принцип индийците носят по-стари дрехи, защото на този празник се целят с цветен прах, докато не заприличат на ярка картина.
-Фестивалът “Дивали“ (преведено означава “редица от светлини“). Той се провежда в края на октомври или началото на ноември като бележи началото на индуската Нова година. На Дивали домовете на индийците се украсяват с много свещи и малко кръгли лампи– те ограждат пътя към дома си със свещи и държат прозорците си отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми- богиня на здравето и благоденствието.
-Фестивалът “ Ганеша Чатурти“. Ганеша е индуско божество с тяло на човек и глава на слон. Той има силата да отстранява пречките и трудностите в живота, а фестивалът в негова чест се празнува в края на август и началото на септември месец. В Мумбай фестивалът трае 11 дни, през които може да видите статуи на божеството из целия град. Празненствата завършват с парадно шествие по улиците на града, с една от скулптурите на Ганеш, която накрая демонстративно се потапя в океана.
-Фестивалът „Трисур поорам“. Трисур поорам е храмов фестивал в щата Керала, в южна Индия. Обикновено се състои в края на април и началото на май и трае 36 часа. Както повечето фестивали в Индия той е много цветен и шумен, и протича с изобилие от танци,музика и фоерверки. Кулминацията на тържеството е самата процесия водена от повече от 30 украсени и нагиздени слона.
-Фестивалът “ Кришна Джанманащми. Около края на юли и началото на август цяла Индия празнува Кришна Джанмащами, също известен като Говинда. Това е рожденият ден на бог Кришна, едно от най-известните индуистки божества. Храмовете и домовете се украсяват с изображения на новородения Кришна, а в полунощ, се пеят религиозни песни. Хората си разменят подаръци, също като на Коледа. Празненствата се различават, в зависимост от това, в коя част на Индия се намирате, но ако имате възможност посетете Махаращра, където може да станете свидетел на интересен обичай, при който хората изграждат жива пирамида с телата си, а този който е на върха се опитва да счупи глинено гърне, пълно с мътеница, окачено на високо място. Разлятата по участниците мътеница е символ на постиженията и задружната работа и всички се стремят да счупят колкото се може повече грънци.
-Фестивалът „Хола Мохала“. Освен индуси в Индия има и други религиозни групи, като например сикхите. Хола махала е един от най-големите празници на сикхите, по време на който, участниците демонстрират своята мъжественост и умения в ездата на кон. Фестивалът включва също музикално и поетично състезания и, разбира се, изобилие от храна.
-Фестивалът „Панаирът на камилите“. Панаирът на камилите се провежда през ноември в град Пушкар. Огромният селскостопански панаир събира търговци от цялата страна, предлагащи едър рогат добитък, коне и разбира се камили. Камилите се обличат в красиви одежди и вземат участие в различни състезания и паради.
Ако някога ви се наложи да отидете в Индия, съветвам ви да съчетаете пътуването си с някой от тези фестивали.
Теодора Паликарска, 7.б клас

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

януари 2022
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31