Пътешественик: Малта-една вълшебна държава

21.11.2019

В днешния брой на вестника ще разкажа за Република Малта или по-скоро за моите преживявания и впечатления там.
Първо да кажа, че това е страна с голяма и интересна история, която е съхранена добре. Това, което ми направи най-голямо впечатление е начинът, по който този народ се представя на многото си посетители. Градът, в който бях отседнала със семейството си, се казваше Мелиеха. Много, много хубав град. Архитектурата, атмосферата, природата – всичко беше вълшебно, не само в града ами навсякъде, където отидеш.
В столицата на Малта Валета има много крепости, катедрали, църкви…късчета от историята й. Още от преди шестото хилядолетие пр.Хр. Малта е така желана. Финикийците я колонизират 1000 година пр.Хр. й дават името „Малат“- „убежи ще“. След което тя бива завладяна от арабите, Кралство Сицилия, Османската империя, Френската окупация и последните колонизатори – Великобритания. Многото музеи и архитектурни паметници ми разказаха това и още много други неща.
Зарадва ме фактът, че природата й е толкова запазена. Там, където са прокарани пътища и магистрали, е възможно най-запазено. Всичко е зелено и хубаво, дори и в големите градове, където има магазини и много сгради. Навсякъде е цветно, зелено, просторно все едно си в дивата пророда.
Близо до Мелиеха се намира „Popeye Village“, където се е заснемал филмът за Попай морякът през 1980г. Селцето е направено много красиво и забавно.
Също нещо, което забелязах е,че имат много интересно строителство. Къщите са вградени нвътре в земята, сякаш изкопани от каменистата почва, после се издигат стъпаловидно. Наредени са близко една до друга като патета, за да земат по-малко пространсто. Езикът им е много странен. Автентичният малтийски език е смесен между английски и арабски.
Наистина неповторима страна!
Теодора Найденова, 5.б клас

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

септември 2021
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930