Как замърсяването на природата вреди на нашето здраве?

23.04.2014

В началото на 21. век почти половината от населението на планетата живее в градовете. Градският начин на живот има неоспорими предимства, но и редица негативни последици, които на фона на характерните за съвременните хора, обездвижването и небалансирано хранене са заплаха за здравословното им състояние.
Замърсяването на въздуха представлява внасяне на нови, нехарактерни за атмосферния въздух химични, механични или биологични вещества, както и промяната на тяхната средно-годишна концентрация. Тези вещества нанасят вреди на живите организми или щети на околната среда.
Основните източници на замърсяването на водите могат да се разделят на две категории в зависимост от източника им. Замърсители, които попадат във водата от отделни източници, като пример на тази категория могат да се покажат водите, изхвърляни от пречиствателните станции, заводи и производствени помещения, пропускащи подводни складове и т.н. Повечето от замърсителите на водата са токсични и могат да предизвикат болести и смърт. Замърсяването на водата е проблем от глобален мащаб.
Почвата е най-повърхностният слой на литосферата. При неправилна експлотация почвата безвъзвратно се унищожава. Поради факта, че тук протичат най-разнообразни физични, химични и биологични процеси, всяко едно замърсяване на почвата води до тяхното нарушаване.
Всяка година от 1990г. до наши дни, на 22 април хората по цял свят вземат участие в „Деня на Земята”, мобилизирайки сили и ентусиазъм, за да покажат своята признателност и обич към нашата планета и наложителната и неотложна нужда за нейната защита. Толкова е малка в сравнение с останалите планети в Слънчевата ни система и за да я има, за да имаме ние хората едно устойчиво бъдеще, трябва да се обединим за нейното съхранение.
Катрин Николова, 6.б клас
Hands on a globe

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

юни 2022
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930