Знаете ли, че… Интересни факти за природата в България

21.11.2019

Българската природа е изключително богата и красива. Буйни реки, кристални езера, дълбоки пещери, високи планини са само част от нашата родна природа. Всяка година хиляди туристи посещават някои от най-известните забележителности : Белоградчишките скали, Мелнишките пирамиди, Седемте рилски езера и още много други. Сега ще Ви разкажа няколко интересни факта за нашата българска природа.
Най-високият български връх- Мусала
Най-високата българска планина е Рила, чийто връх Мусала се издига на 2925 м над морското равнище. Това е най-високата точка на Балканите. Първото писмено свидетелство за изкачването на върха се отнася за цар Филип II, бащата на Александър Велики. Дали това е истина- можем само да гадаем , но едно е сигурно – връх Мусала е най-величествения и висок връх на Балканите… и това ни е напълно достатъчно.

Замисляли ли сте над въпроса – Има ли вулкани в България?
Единственият български вулкан, при това отдавна загаснал, е Кожух -281 м над морското равнище ,който се намира недалеч от югозападния град Петрич. В подножието на Кожух бликат минерални извори с температура 76-78 градуса. Често оприличават силуета на възвишенията с наметнат кожух. Може би оттам идва и името на угасналия вулкан.

Има ли тюлени в България?
Ето го и отговорът-Последният сигнал за тюлен в Черно море датира отпреди двайсетина години. През 2004 г. обаче край Аркутино (близо до Приморско) е забелязан тюлен, който вероятно е доплувал от колонията по турското крайбрежие, изчезнала през последните години. Черноморският тюлен, от който са останали само 5-6 екземпляра е най-редкият морски вид в България.Той обитава пещерите при носовете Калиакра и Маслен в Черно море.
Дяволското гърло
Дяволското гърло е една от най-забележителните пещери в Родопите. Тя дава начало на различни легенди от времето на траките. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си – Евридика. Пещерата се е получила от река, падаща под земята от 42 m височина, образувайки огромна зала, наречена „Бучащата зала“. Интересен факт е, че нищо, пуснато във водите на Дяволското гърло, не излиза от изхода на пещерата. Правени са множество експерименти с дървесни трупи и различни други предмети, които потъват безследно в подземната река и още повече разпалват любопитството и въображението. Опит с оцветители показва, че минава повече от час и половина, преди водата да измине краткото разстояние от единия до другия отвор, което поражда нови загадки за мащабите на системата от подземни реки.

Това са само част от интересните факти за нашата природа.Още вълнуващи и интересни факти очаквайте и в следващия ни брой!
Следва продължение…
Елица Якимова,6.б клас

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

септември 2021
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930