Блиц интервю с госпожа Цонева и госпожа Аспарухова

01.05.2012

Първата  паралелка с профил „Екологичен туризъм” в 26.СОУ стартира обучението си през 2002г.

Кои са най-големите постижения на нашите еколози и с какво обучението им  помага  за  професионалното им развитие?

Г-жа Цонева:  Създаването на паралелките по екологичен туризъм в 26. училище е голямо признание за волята на учителите  да продължим работата   в  направление опазване на Земята, развитието и туризма и професионалното ориентиране и  реализация на гимназистите. Наистина ние догодина ще честваме 10 години от създаването на първата паралелка екологичен туризъм, която даде основата на екологичното възпитание в 26. училище, защото екологичното възпитание на учениците, преподавателите и гражданите на Княжево ,  е просто паралелно със създаването на екологичния туризъм, за защита на природата,  за опазване на биорзанообразието, за чистотата в големия град, за зелените идеи, които имаме,  воля и носители са всички ученици от училището, не само паралелките от екологичен туризъм. Успехите са  много, но  те са успехи на всички. Не би могло един или двама ученици, една или две паралелки да са добри или най-добри. Всички ученици в 26. от 1. до 12. клас са добри, всички преподаватели са запалени да защитават каузата на екологията.

Г-жа Аспарухова:

През 2002г. наистина започна обучението първата паралелка с профил „Екологичен туризъм”, в която се събраха, ученици, мотивирани в своите екологични стремежи и познания. Мога да кажа, че първият  випуск беше един от най-успешните ни випуски. Те спечелиха редица проекти  на екологична тематика и това до голяма степен издигна престижа на нашето училище. Що се отнася да професионалното им развитие, мога да кажа , че от тази паралелка всички ученици продължават своето образование във висши учебни заведения, като повече от половината са с екологична насоченост. Освен това обучението по профилиращите предмети много помага на учениците по-нататък в обучението. Още в училище развиват една много добра екологична култура, която се отчита навсякъде, където учениците продължават своето обучение.

    Кое е най-важното, което трябва да трябва да знаят учениците в областта на екологията? 

Г-жа Цонева: Най-важното, което трябва да знаят е това, че човек е неразделна част от природата и без нея е немислимо неговото съществуване. Всеки един гражданин, всеки един човек трябва да разбере, че без ресурсите на природата, е невъзможно да продължи своя живот, да отгледа своите деца и бъдещите поколения да се развиват, не би могъл да продължи животът.

Г-жа Аспарухова: Най-важното според мен, това са общите знания, които учениците получават във връзка с планетата Земя, с нейните ресурси и най-вече взаимодействието на човека с природата. Това е и в основата на изграждането на екологично съзнание в младите хора, които да помогнат по-нататък и като личности  за опазването на Земята и решаването на нейните глобални екологични проблеми.

Във връзка със световния Ден на Земята какъв призив ще отправите към учениците на 26.СОУ?

Г-жа Цонева: Да се мобилизираме. Всичко, което знаем за природата, за нейните закони, всичко, което практически можем – как да се държим в природните обекти, как да се наслаждаме на природните гледки, как да опазваме, как да не акумулираме боклуци, как да не хабим много хартия и др. Да не използваме найлонови торбички. Трябва да си ги припомним, да се мобилизираме и да ги изпълняваме. Ние като училище сме много добри в теоретично отношение, но какво на практика може всеки един от нас да допринесе, за да съхрани природата. Трябва да се мобилизираме.

Г-жа Аспарухова: Бих искала да  пожелая на всички ученици, независимо дали се обучават в паралелки с профил ”екологичен туризъм” или не, да обръщат внимание на проблемите на планетата Земя и всеки според собствените си сили да може да помогне за нейното по-нататъчно благоприятно развитие.

                              Интервюто взеха: Йоана и  Джулия от 6.б клас

                                                              Ивана и Атанаска от 6.а клас

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

декември 2022
П В С Ч П С Н
« ное.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031