За контакти
Галерия
Прием
Вашият коментар
Извънкласни дейности
Проекти
 

Как да си направим родословно дърво?

Родовата памет е неизменна част от личността на всеки културен човек. Съвсем естествено е да знаем повече за хората, от които произлизаме, които са отгледали бащите и майките ни и за тези преди тях. Науката, която се занимава с изследването на рода, се нарича генеалогия. Тя определя някои правила, които трябва да имаме предвид, когато правим изследването на своя род.
Какво се разбира по думата род? Род е съвкупността от всички кръвни потомци на едно лице, което е най-стария представител на рода или родоначалник. Най-старият човек, чието име знаете, заедно с неговите деца, внуци и правнуци образуват един род. Ако това е родът на баща ви, то родът на майка ви е друг род, но вие сте представител и на двата. Някои изследователи приемат, че в рода влизат само мъжките потомци, защото само те запазват името на рода, докато жените стават част от рода на съпруга си. Независимо от това, всеки човек е потомък на много родове – на всичките си баби, прабаби, дядовци и прадядовци.
Родословното дърво може да се направи по два начина:

  1. Дърво на потомците – това е схема, която показва всички преки потомци на един човек, наречен родоначалник.
  2. Дърво на предците – схема, показваща всички предци на един човек.

За да направим пълно изследване на нашия род е необходимо да направим първо едно дърво на предците за себе си до поколението, за което успеем да съберем данни. После трябва да направим дърво на потомците за всеки от най-предното поколение.
Например:

rodoslovnodarvo1 

Това е дърво на предците до трето поколение.
После правим дърво на потомците за всеки наш дядо или баба и така в него се включват всичките ни лели, чичовци и братовчеди.
Например:

rodoslovnodarvo2

Това е дърво на потомците на вашия дядо по бащина линия.
Когато започнем да правим родословно дърво е добре да знаем трите имена, дата на раждане и смърт на всеки от рода, неговото занятие, но в началото можем да започнем само с имената.
Как да започнем. Първо разпитайте вашите баби и дядовци, колкото по-стариса те, толкова по-назад във времето могат да ви върнат.Записвайте си всичко, каквото кажат. След няколко дни ги попитайте пак, може да са си спомнили още нещо, може някъде да са сбъркали.Изровете стари снимки и питайте – кой е този, какъв е бил, кога е живял. Важно е да се събере максимална информация за всичките ви роднини, докато има кой да ви я даде. След това вече, ако искате да се задълбочите, може да започнете търсене в Интернет, в стари селски и църковни архиви, музеи, общински регистри и т.н.
Започнете и ще видите как неусетно ще се увлечете, ще започнете да търсите още и още информация и неусетно ще започнете да се гордеете със своя род. Може би ще се свържете с роднини, за които не сте знаели, че съществуват, а може да се окаже, че момчето, с което седите на един чин от години е ваш далечен братовчед. Опитайте, заслужава си.

Ученици от 9 в клас
Модул “Гражданско образование”