22. АПРИЛ- ДЕН НА ЗЕМЯТА

01.05.2012

„ДА СЕ МОБИЛИЗИРАМЕ ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА ЧРЕЗ 555 ЗЕЛЕНИ ИДЕИ И ДЕЙСТВИЯ В 26.СОУ”

За да отбележим подобаващо световния Ден на Земята, на 21. април в 26.СОУ ”Йордан Йовков” се проведе Ден на отворените врати  под мотото„ДА СЕ МОБИЛИЗИРАМЕ ЗА ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА ЧРЕЗ 555 ЗЕЛЕНИ ИДЕИ И ДЕЙСТВИЯ В 26.СОУ”.

В двора на училището учениците от 3.а и 3б клас посадиха брезички и поставиха табели с надписи на другите дървета. Участниците в клуб „Робинзон” направиха заслон и демонстрираха как се оцелява сред природата, а учениците от клуб „Първа помощ” ни научиха как можем да окажем първа помощ при счупване на ръка и при контузено коляно.

Първокласниците получиха своите първи еко уроци чрез презентация „Замърсяването на околната среда”.

Учениците от клубовете „Млад еколог” и „Еко раница”, както и ученици от 2а,б класове представиха пред своите съученици изследвания за флората и фауната и туристическите маршрути на планината Витоша. Ученици от 2.а клас представиха „Приказка за дърветата”.

Учениците от 4.клас рисуваха картини на тема 4а кл.: „Водата диша-водата цъфти”, 4б :„Да опазим свободния полет на птиците”, 4в: „Да обичаме животните и да се грижим да оцелеят”.

Учениците от петите класове представиха своите идеи за опазването на природата като изработиха табло „Моят зелен град”.

Шестокласниците нарисуваха плакат „Болната земя” и подготвиха предложения за нейното оцеляване.

Седмокласниците проведоха дискусия на тема „Проблемите на Земята”.

Учениците от 8.а клас преведоха на английски език предложенията за зелени действия, обобщени от деветокласниците в специален флаер, въз основа на порведените анкети.

Учениците от 10. а клас бяха подготвили модел на еко къща с батерия на слънчева енергия, ветрогенератор и специална изолация.

10. б кл.  подготовиха презентация на тема „Чиста вода”

11.а клас изработиха карта със замърсените райони в кв.Княжево с цел те да бъдат почистени в акцията на 12. май „Да изчистим България за един ден” и участваха в презентация „Пренаселването на Земята- време за решения”.

11.б подготвиха плакати: ”Невероятно, но факт” и „Най-чистата енергия е спестената енергия”, изработиха еко бонбони от природни материали.

Клуб „Моден дизайн и рециклиране” отвориха ателие- базар с изработените от тях аксесоари и бижута от рециклирани материали.

Участниците в клуб „Приложна етнография” демонстрираха плъсти, традиционна българска шевица и традиционни български ястия.

Всички ученици от подготвителен клас до дванадесети клас чрез своите действия показаха сериозна ангажираност към проблемите на планетата Земя и на природата в родния си град.    Така, забавлявайки се, научихме повече за екологичните проблеми и показахме готовност да предложим действия за справянето с тях.

                                                                                                      Екип на в.”26-то днес”

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

февруари 2021
П В С Ч П С Н
« ное.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728