140 години училище в Княжево Минало – настояще – бъдеще

09.03.2019

Защо твърдим, че нашето училище е наследник на най-старото училище в Княжево? Защото 26.СУ“Йордан Йовков“  е  единственото държавно училище  на територията на кв.Княжево. Първото училище отваря врати през далечната 1879г. Занятията първоначално се провеждат в къщата на първия учител- Димитър Петрунов, получил прозвището „стария даскал“. В собствения му дом, намиращ се в кв.Грамада, до р.Елешница (дн.Владайска река) първоначално в две стаи се обучават учениците в последните две десетилетия от турското робство. Знанията и уменията на учениците се свеждат до писане на църковнославянските букви на панакида(дъсцича, намазана с восък) и четене на евангелските текстове по метода „букуване“(четене на срички чрез изговаряне на старобългарските названия на буквите-а-аз,б-буки и т.н). За 3-4 години учениците добивали елементарна грамотност, което им давало право след това да заемат длъжности като писар, учител, църковен четец…Има сведения за това, че някои княжевски младежи продължили образованието си в София в училището на Сава Филаретов.

През 1902г. до боровата гора е построена първата училищна сграда с две класни стаи. От 1905г. учителите вече са четирима и обучението се води по класове. След края на Първата световна война 1918г. населението в Княжево нараства.Приет е закон за задължително обучение до 14-годишна възраст  и това налага построяването на прогимназия с три класа по две паралелки, тъй наречената “реалка“ (училище с тригодишен курс на обучение, в което по-голямо значение се отдава на практическите предмети, включително земеделие и приложни науки).

Училището бързо се разраства и от 4 класа с по 25-30 ученици стават 8 паралелки, а броят на учениците нараства до 800. Като част от тях учат в артилерийския отдел на Школата за запасни офицери (намираща се  тогава в Княжево). Само 4 класа остават в старото двустайно училище и обучението се води на две смени. През1923г. към основната сграда са пристроени още 3 стаи и така целият начален курс се събира да учи в него, докато прогимназията и гимназията остават в казарменото училище до 1927г. Поради закриването на „реалката“ всички 14 паралелски е трябвало да учат в 5 класни стаи за определено време. Помещенията са били преградени, но това е създавало крайно неудобство. Това налага спешното построяване на нова сграда.

 През 1936г. училището за пръв път получава име „Отец Паисий“, а през учебната 1941/42г. е преименувано на големия български писател Йордан Йовков, който е започнал творческия си път именно в Княжево, в Школата за запасни офицери,както свидетелства самия той(…………………..)

През 1947г. е построен втори етаж на училищната сграда и в общо 12 учебни помещения учат 8 паралелки от начален курс и 6 от прогимназиален.

През1950г. в училището се открива горен курс и то става 26.Средно смесено училище “Йордан Йовков“ – гр.София. А през 1960г. получава името 26.Средно политехническо училище „Йордан Йовков“.

На 12.11.1961г. тържествено е открита новата пететажна сграда на училището на ул.Кореняците №40, в която то се помещава и до днес. В новата сграда влизат повече от 1000 ученици.

През 1962г. горният курс е закрит и училището става основно до 1985г., когато отново са открити две паралелки в 9.клас.

Съгласно Закона за народната просвета през 1991г. то получава статут на средно общообразователно училище.

През 1994г. се разкриват нови профилирани паралелки с разширено изучаване на изобразително изкуство и музика. През следващата година са създадени паралелки с ранно чуждоезиково обучение от 1.клас и предпрофесионална подготовка от 9.клас. от 1996г. вече има паралелки с прием след 7.клас:„Биология с английски език“ и „География с немски език“.

От 2002г. училището ни предлага профил „Екологичен туризъм с английски език“. Програмата е разработена напълно от учители на 26.СОУ, за което е защитен иновционен проект пред Министерството н аобразованието и науката. 

От 2007г. имаме  технологичен профил „Туризъм“ с прием след 8.клас.

От 2016г. -профил „Природомотематически“(ландшафтознание).

От 2017г.-профил „Предприемачество“

Така нашето училище 26.СУ“Йордан Йовков“ се превръща в наследник на най-старото княжевско училище и вече 140 години продължава традициите на образователното дело в Княжево. И днес всеки ден класните стаи и двора на училището се огласят от весел детски смях. Възпитаниците ни се обучават в екологична среда, в модерни кабинети с дигитални устройства, които дават възможност на учителите да използват интерактивни методи за обучение. Образованието е на високо ниво, за което говорят множеството ни студенти в различни вузове.

 Гледаме смело към бъдещето, тъй като имаме подкрепата на родителите и изобщо на кварталната общественост. Това ни дава стимул да продължаваме да предлагаме на учениците си знания и умения, необходими за живота!

                                                                                    Пролет Николова

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

февруари 2021
П В С Ч П С Н
« ное.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728