Брой 2

24.03.2011

 „НИЕ  ЩЕ ЖИВЕЕМ ТУКА И НИ ПУКА ЗА НАЙЛОНА И БОКЛУКА”

На 22. март- Световният ден на водата-  26СОУ „Йордан Йовков” отвори врати за кампанията „Ние ще живеем тука и ни пука за найлона и боклука”. Кампанията е организирана съвместно с район „Витоша” и моралната подкрепа на Столична община. На откриването присъстваха кметът на района г-н Любен Петров, заместник- кметът инж.Емил Георгиев и представители на общинската администрация, както и ученици от 2.СОУ, 5.ОУ, 52.ОУ и 132.СОУ.

Учениците от 7. б и 11.а класове от нашето училище проведоха информационна кампания сред жителите на кв. Княжево за опасността от замърсяване с найлонови торбички. Екопатрули посетиха княжевци, разязниха им целта на инициативата, раздадоха информационни листовки и  стикери, направени като  проект от ученици и отпечатани със съдействието на район „Витоша”.

В екологичната инициатива да запазим квартала чист от вредните полиетиленови торбички и да се информираме за същността на проблема се включиха учениците от 1. до 6. клас  като направиха оборка на училищния двор и прилежащите му части.

  В двора на училището бе открито ателие за изработване на екоторбички  и опаковъчни кутии от рециклирана хартия, с които учениците от 5. и 6. клас ще участват в конкурса на район „Витоша”- „Проект за екоторбичка”.

 Събраните от екоакцията „Сливи за смет” отпадъци послужиха на учениците от 4.а,б,в,8а и 10а класове за представянето на  нагледен модел на сепарираща инсталация, разделяща отпадъците по видове за рециклиране. Бяха показани шест вида съдове за разделно събиране на отпадъци: контейнери  за хартия, стъкло, метал, пластмаса, вредни отпадъци/батерии/ и  уред за събиране на органични отпадъци-компостьор.

Учениците от 8.а клас направиха прототип на апарат за събиране на използвани найлонови торбички тип „потник” с  идеята подобни апарати да бъдат поставени пред големите супермаркети.

В коридорите на училището бяха поставени информационни табла за вредата от найлона върху природата. Открита бе изложба със снимки под наслов „Грозни картини”/снимките можете да разгледате въ фотогалерията на вестника/.

Зрелостниците от 12.а клас с профил екотуризъм  представиха пред гостите и учениците своя проект  „Зелена мрежа”, който предвижда създаването на ученически квартални съвети, които да се информират за жизнената среда в кварталите и да се вземат мерки за подобряването и.

С тези мероприятия нашето училище постави началото на кампанията.  Очаквайте  и други още по-интересни инициативи от нашите еколози!

Tags: ,

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« дек.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031