” Винаги може по-добре!”

10.04.2012

ИНТЕРВЮ С Г–ЖА ЕЛКА ВЕЛКОВА, ДИРЕКТОР НА 26.СОУ” ЙОРДАН ЙОВКОВ”

Какво Ви накара да изберете 26. училище?

Когато кандидатствах за директорско място, имах възможност да избирам от повече от двадесет училища. И, разбира се, при такъв избор човек внимателно оглежда. Това, което ми направи най-силно впечатление, беше сайтът на 26.училище, който показва един богат и интересен училищен живот. И тъй като аз държа в училището, в което работя, да се случват интересни неща, реших, че това е моето училище и съм кандидатствала само за него. Много се радвам, че спечелих този конкурс и вече съм тук.

Госпожо, споделете първите си впечатления от нашето училище?

Преди всичко 26. училище прилича на всички други училища, но си има своята специфика. За мен много неща бяха нови и различни. Има вътрешен ред, който е различен от този в предишното ми училище. Затова в началото беше малко трудно, за

да не се променя всичко, за да се запази реда, който съществува, традициите … И първата година от моето директорстване това беше основната ми задача. А иначе проблемите са много сходни с проблемите навсякъде другаде. Децата са същите, със същите бели, със същите проблеми и със същите и даже още по-големи успехи.

Вече втора сте директор. Какво според Вас трябва да се промени в училище?

 

Аз имам един личен девиз, че винаги може по-добре и въпреки че училището е добро, убедена съм, че много неща могат да бъдат променени за още по-добро. На първо място ми се иска да се промени в положителна посока отношението на всички ученици, учители и родители към учебната работа и към училището. Бих искала училищната общност да бъде по- сплотена и по-задружна, така, както беше онзи ден на концерта на училището, например. Убедена съм, че могат да бъдат повишени учебните резултати. Убедена съм, че можем да направим повече подобрения в материално- техническата база, за подобряване като цяло на атмосферата в училище и се надявам, че с общи усилия ще постигнем това.

Какво мислите за материалната база в училище? Могат ли да се направят някакви подобрения?

Вече стана дума, че материалната база може много да бъде подобрена и трябва да бъде подобрена, защото е доста поовехтяла, макар че училището се поддържа, има много неща, които трябва да бъдат подменени и обогатени. Бих искала да имаме повече финансови възможности за това. Много ми се иска да направим покрива на училището, да замажем дупките в мазилката, да направим ремонт и на другите тоалетни. Дворът ни със спортните площадки трябва да бъде подобрен. Изобщо много неща трябва да бъдат подобрени- наример, мебелировката в класните стаи: шкафовете трябва да бъдат сменени. Иска ми се да има мултимедия във всеки кабинет. Може много още да се желае.

А по–специално за спортната база ?

Спортната база такава, каквато е в момента, не ни удовлетворява, но няма как да я променим. Салоните са маломерни и не отговарят на съвременните изисквания, но няма как да ги направим по-големи. Колкото до ремонта на двора- асфалтирането и изграждането на спортни площадки изисква огромни средства, с каквито училището не разполага. Миналата година участвахме в проект за изграждане на изкуствено затревено игрище и разчетите, които направихме, показаха, че са нужни около 45000-50000лв., което горе- долу е бюджетът на училището за материалната база за 2 години. За съжаление не успяхме да спечелим този проект, но това само подсказва колко средства са нужни. Работим заедно с общината и се надяваме да срещнем разбиране поне за асфалтиране на двора, за да бъде по-удобно за игра.

Вашите планове за бъдещето на 26.то?

Вече споменах, че бих искала да укрепваме на училищната общност. Да утвърдим авторитета на училището и да разнообразим профилите в гимназиалния етап. Надявам се да успеем.

Вашето послание към читателите на в.”26-то днес”?

На първо място искам да поздравя всички читатели. Надявам се между тях да има много ученици и не само и да ги уверя, че и аз, и моите колеги работим за доброто на училището и се надяваме, че това скоро ще се усети с по-конкретни резултати. А иначе

се надявам всички да споделят моя личен девиз: ” Винаги може по-добре!”. Винаги има какво още да се постига и към какво още да се стремим!

Интервюто взеха: Атанаска, Жуляно и Даниел от 6.а клас

Tags:

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« дек.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031