Фалшивите новини

08.11.2020

Можем спокойно да обявим последните две години (2018 и 2019) като посветени на борбата с фалшивите новини. Много неща бяха обещани, много заявки бяха дадени, а Нова телевизия дори създаде специализирана платформа, която би трябвало да следи и проверява достоверността на журналистически материали. Но въпросът е кой ще проверява проверяващия дали си върши работата?
Макар всички да се обявяват срещу феномена “fake news“, почти никой не го разпознава. Оказва се, че всички медии в България, дори най-големите и тези с претенции за високо качество с лекота създават фалшиви материали.
Сигурно се питате: как е възможно една новина да бъде фалшива? Отговорът е много прост: или някой е пуснал слух и всички му вярват, или новината е от чужбина, но с неправилен превод.
Знаете, че това за безкодовите програми е чиста измислица, нали? Няма как тези програми да се развият до такава степен. Та нали и самите те са създадени с код, за бога! А който не го разбира, просто не може да създава програми.
А нека сега да видим и какво ще стане, ако новината е от чужбина, но не е преведена правилно. За да прочетете статията, отворете този линк:

Не, не са открили “нов вид клетки”, които лекуват (почти) всички видове рак

Прочетохте ли статията? Ако сте я прочели, значи вече ви се е изяснило всичко. Когато преводът е сбъркан, медиите прочитат статията, пишат си своя и слагат в нея прибързано заключение. В този случай всички решават, че са открити нови клетки, а всъщност е открито веществото Т клетъчен рецептор (TCR). То се свързва с клетката и се закача, подобно на кука, на раковите клетки, унищожавайки ги. Обаче това не важи за всички видове рак (има се предвид болестта, наречена рак), затова не е 100 процента ефикасно.
Та това беше за фалшивите новини, чао от мен!

Атанас Сокуров, 7 б

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

октомври 2022
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31