Пътешественик: Нашите зимни курорти

20.12.2019

Боровец
Ако обичате зимата, спортовете и почивката, то тогава вашата следваща дестинация е Боровец. За скиорите има над 58 км. писти, от които най- дългата – 12 км.,трасе за биатлон и дори 70- метрова шанца за скокове.
Освен, че е най-големият ски център Боровец е курорт, който предлага уют, места за отдих и почивка. Боровец се превръща в място за отдих още през 1896 г., когато българския генерал Тантилов построява първата вила за почивка. По- късно княз Фердинанд построява двореца „Царска Бистрица”. Следвайки неговия пример, много заможни българи построяват вили и места за почивка. Като ски курорт Боровец се оформя към 60-те 70-те години на 20 век.
На мястото два пъти са се провеждали Световна купа по ски алпийски дисциплини, а през 1993 там се провежда Светотвно първенство по биатлон.

Банско
Ах, Банско! Преди- исторически град, днес- ски курорт. Той предлага 75 км. ски писти, от които 35% – за начинаещи, 40% – за напреднали и 25% – за опитни скиори и сноубордисти. Банско предлага осветен и обработен ски път 16км., който свързва по – високите части с града. В Банско има лифт с кабинка за 8 души, 6 седалков лифт, шест 4 седалкови лифта и един 3 седалков. Накратко – красив и функционален град.

Пампорово
Лято, зима в Пампорово все е хубаво! Въпреки това Ви препоръчвам да отидете там през зимата. Има много ски писти повечето от които започват от връх Снежанка. От скоро пистите в Чепеларе – „Мечи чал” също са включени в картата за ски в Пампорово. В Пампорово се издигат високи, луксозни хотели с места за почивка и отдих.

Зимата вече е тук, така че не се бавете, стягайте багажа и не се чудете ами към планината заминете
Владимира Фердинандова, 6б клас

5. Благотворителни инициативи
Учениците от 12.а клас в нашето училище работиха по проект „Надежда за малките” и събираха дарения за домовете от семеен тип за отглеждане на деца до 3-годишна възраст “ Малките къщи”, намиращи се в кв.Княжево. В акцията се включиха много родители и ученици. Зарадвахме малчуганите от дома и хората, които се грижат за тях, със събраните материали.
Другата благотворителна инициатива тази година беше организирана от Ученическия парламент – “Да помогнем на Виктор”. Във фоайето на училището бе подготвен благотворителен базар с изработени от самите ученици картички и коледни украси. И отново всички се включиха активно.
Вярваме в доброто и благодарим на всички родители и ученици, които участваха в нашите благотворителни дейности!
П.Николова
6.Знаете ли,че……Необичайни коледни практики

Австралия-В Южното полукълбо Коледа съвпада с ваканцията и отпуските и австралийците обичат да бодърстват през празничната нощ в градината на светлината на свещи и факли.
Една отколешна австралийска традиция всяка година събира хиляди хористи, които пеят традиционни песни под открито небе. Всеки австралиец, който иска да участва в такъв импровизиран хор, се явява на определено място, държейки в ръка специално приготвена за случая свещ.

Финландия-Еленът също е на почест, но в тази страна Дядо Коледа идва „на крака“. Той напуска с впряга си „арктичната си хижа“, където живее цяла година и чете хилядите писма на деца, които джуджетата му носят от земята.
На 24 декември вечерта вечерята се сервира рано, към 17-18 часа. След което идва истинският Дядо Коледа, който раздава подаръците. За тази цел финландците имат специална служба по „набиране“ на кандидат-Дядо Коледа – студенти, бой-скаути. Въобще всички, които с удоволствие обличат, празничния костюм.
Естествено Дядо Коледа е винаги щедро възнаграден от семействата!

Швеция-Шведите започват да се подготвят за Коледа още от 13 декември, празник на Света Лучия. В 4-и век същата тази светица е помагала на християните, укриващи се в катакомбите, и им е носила храна и вода. И за да са й свободни ръцете, слагала на главата си светеща лампа. Днес тази традиция е все така уважавана в Швеция.
В нощта на 13 декември, около 4 часа сутринта, най-малкото момиче от къщата облича дълга бяла туника и поставя на главата си венче, набодено на седем места от запалени свещи. След което то сервира на цялото семейство сладкиши и кафе. А на самата Коледа шведите ядат пушена риба, шунка, мляко с ориз и пият греяно вино и подсладена бира.

Жителите на Коста Рика имат обичай да изработват огромни макети на плевнята, в която се е родил Исус Христос. Вярва се, че колкото по-голямо е мястото, толкова по-удобно ще се чувства там Божият син.

Племената в Нова Гвинея пък си разменят бебе, което символизира образа на Младенеца и се нарича Детето на мира. Племето – осиновител на новороденото е длъжно да полага всички необходими грижи за него. Ако то евентуално умре, то това се счита за разваляне на мирните отношения между хората, които са го дарили и онези, които са го отглеждали.

Любопитни традиции:
• В Беларус сламата е важен аспект от Коледните празници. Повечето от ярко оцветените играчки на елхата в Беларус са направени от слама във всякакви форми.
• В Бангладеш по Коледа мъжете засаждат двойки от бананови дървета в близост до къщите си и до църквата. Малко преди Коледа те накланят листата им, така че да се образува дъга.
Материалите подбра: София Чобанкова,6.а

7.Необичайни зимни спортове
Здравейте, читатели на „26-то Днес”! Искрено ви благодарим, че ни уважавате труда, като ни четете вестника! Днес ще ви представим статия на тема : „Топ 5 необичайни зимни спортове“. Надявам се, че това ви е интересно. Но стига приказки, да започваме.
И така, разбира се, няма как да не започнем с:
Номер 5 : Broomball
Хокей винаги ви се е струвал недостатъчно брутален спорт? Ето и канадската версия. Метла вместо пръчка, гумени обувки вместо кънки, топка вместо шайба. Ледът тук не е полиран до огледален блясък, а вратарят често остава без игрална екипировка – той трябва да защитава целта, коленичи.
Номер 4 : Skidzhorning
За това екзотично забавление ще трябва да се сдобиете със ски (например като това) и екип от кучета за шейни – ако няма хъски, тогава ще се справят овчарите. Този спорт се различава от обикновените състезания по това, че вместо шейна, кучетата просто носят спортист, който се е качил на ските в снега – казват, че е много трудно да се поддържа баланс по време на състезание.
Номер 3 : Волейбол в снега
Европа, която изпитва необичайно студени зими през последните няколко години, постепенно адаптира традиционните спортове към новите условия. Опитайте се да оставите топката през мрежата, когато вместо бански и тениски носите пълен комплект топли дрехи!
Номер 2 : Бобслей
Бобслей е зимен спорт, провеждан в заледен улей със специални шейни (които носят същото име) за двама или четирима състезатели. В началото пистата е права, но постепенно преминава в леден улей с повдигнати краища на завоите. Шейната, предназначена за четирима състезателя, тежи 630 кг, а тази за двама състезатели – 385 кг. Всяка шейна има четири стоманени кънки, предните две от които се управляват с кормило. Времената за спускане се измерват до хилядна част от секундата.
Номер 1 : Гмуркане под леда

Изключителен мрак, студена вода и постоянно чувство на безпокойство – това е многото от тези, които се осмеляват да се гмуркат с екипировка под леда. Професионални водолази отбелязват, че фактът, че оборудването в такива условия работи за износване и може да се провали във всеки момент, прави процеса още по-остър – малцина се осмеляват да се гмуркат сами.

Благодаря ви, че четете статията ми!
Атанас Сокуров, 6 б

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

септември 2020
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930