Пътешественик: В Жеравна

08.11.2020

Село Жеравна е сгушено в подножието на Стара планина. Районът е обитаван още от древността – някога на това мястото се е намирало древното тракийско селище Потук.
Името Жеравна произлиза от славянската дума „жернар“, което означава воденица. Това се потвърждава с откриването на много воденици в района. В близкото минало името на селото било Жеруна, но след освобождението постепенно се е променило в Жеравна.
През XVII в. Жеравна се превръща в голям занаятчийски и културен център с няколко хиляди души население, главна улица и много дюкяни. Разцветът и развитието на Жеравна се дължи главно на факта, че се намира на важен път към Търново. В селото основно са се развивали занаятите, животновъдството и търговията.
Днес Жеравна е архитектурен и музеен резерват с много запазени и възстановени възрожденски къщи, като повече от 170 от тях са обявени за паметници на културата.
За учениците от нашето училище – 26.СУ „Йордан Йовков“ Жеравна е специално място, защото патронът на училището, Йордан Йовков е роден и изживял детството си там. Днес родната къща на големия български писател Йордан Йовков се намира на площад „Голямо бърдо”. В нея Йовков е живял до 13-та си годишнина, когато цялото семейство се е преселило в Добруджа. От 1957г. къщата е превърната в музей.
В днешно време едно от най-популярните събития за Жеравна, превърнато в национален фест, е Фестивалът на народната носия, създаден през 2008 г. Този празник позволява на желаещите да се върнат век и половина назад с помощта на автентичните народни носии и облекла.
Всяка година Жеравна е посещавана от над 20 хиляди туристи, които са привлечени от запазената възрожденска атмосфера и шанса да се докоснат до незабравимите сюжети от сборника с разкази на Йовков „Старопланински легенди”, вдъхновен именно от родния край на автора.
Ако ви предстои посещение в Жеравна, не пропускайте следните интересни забележителности: Къща музей “Сава Филаретов”; Къща музей “Руси чорбаджи”; Църквата „Св. Николай”, построена през 1834 г., много възстановени възрожденски къщи и не на последно място посетете Черковното кафене. Йовков е избрал кафенето като място на действие в едни от най-запомнящите се сцени в три от старопланинските си легенди – „Юнашки глави“, „През чумавото“ и „Шибил“.
Днес малките калдъръмени улички и старите къщи с китни дворчета крият вековната история на селото. Пътуването до Жеравна е едно незабравимо преживяване за всеки българин.
Александър Виденов, 7.б клас

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

октомври 2022
П В С Ч П С Н
« ное.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31