Коледа-един от най-семейните празници

20.12.2019

Коледа е любимият празник на цялото семейство. Може би защото това е семеен празник или защото това е празникът на мечтите, желанията и надеждите. Всичко свързано с празника е вълшебно – украсената коледна елха, вкусната вечеря, подаръците и най-вече незаменимият подарък да имаш семейство и да споделяш този вълшебен празник с него.
Преди да дойде Коледа украсяваме елхата – слагаме и от онези чудни стъклени играчки, които блестят от светлината на лампата. На върха на елхата слагаме най-важната част от украсата – коледната звезда. Украсяваме дома си с малки ботушки, снежни човечета и всякакви видове коледни украси. Пожелаваме си хиляди желания, разменяме си подаръци, мечти и надежди, но най-важното е СЕМЕЙСТВОТО. Пари, храна , скъпи подаръци– нищо не е по-ценно от него. Моментът, прекаран със семейството, е незаменим.
Добре познатите за нас традиции: богата трапеза, украсяване на дома с красиви светещи лампички и гирлянди не са еднакви с обичаите в миналото. Затова днес ще ви разкажа за обичаите днес и в миналото.
В миналото, вечерта срещу Рождество, цялото семейство се събирало за вечеря. Обикновено са сядали на пода около малка кръгла маса. В някои краища на страната трапезата се е редяла върху слама, постлана на земята. Домакините са приготвяли нечетен брой постни ястия – боб, лозови сарми, жито, ошав, пълнени чушки с ориз или боб, содена питка, тиквеник, зелник, мед, орехи, плодове… Празничната вечеря започвала със запалване на свещ и тамян, като се прикадявала трапезата и цялата къща. Най-възрастният член на семейството разчупвал питката, като първото парче се отделяло и се поставяло пред иконата на Богородица. Останалото от погачата се раздавало на членовете на семейството от най- възрастните към най- младите. Всеки от семейството трябвало да опита от всички ястия, за да му върви през цялата година. След вечерята трапезата не се вдигала.
Бъдни вечер и днес е един от най-почитаните християнски празници, но част от традициите са избледнели, а други са принесени у нас от Запад. Вечерта отново събира цялото семейство, но този път около пищно украсена маса. Присъстват покривка с коледни мотиви, салфетки, свещници, коледни венци, с които изобилства празничните базари. Ястията отново са постни, но вкусът на някои от тях едва ли е бил познат на нашите баби и дядовци. След вечеря семейството обикновено се събира пред телевизора, където се е превърнало в традиция гледането на „Сам в къщи“ или обичайните коледни комедии. В дома задължително има украсена елха. Преди лягане децата закачат на видно място около нея големи червени чорапи, в които Дядо Коледа да остави подаръци.
И така добре познатите ни обичаи се различават по доста неща от тези в миналото, но целта е една- да бъдем със семейството. Затова не прекарвайте цялата ваканция, седейки пред телефона или компютъра, а обърнете внимание на близките си.
Весели празници!
Елица Якимова, 6.б

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

септември 2020
П В С Ч П С Н
« дек.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930