Интервю с Михаела Илиева, библиотекар в 26.СОУ ”Йордан Йовков”

06.03.2013

Хубаво е да влезете в живота добре подготвени- подкрепени със знания, култура, възпитание

mihaelaЗавършила съм Софийския университет и това, че станах библиотекар беше по случайност, защото годината, в която кандидатствах за учител, беше почти нулева за преподаватели без инструмент, защото имаше прием за преподаватели само с акордеон или някакви други инструменти. Другият вариант беше да стана библиотекар и аз вече работя това повече от 20 години. Професията ми харесва. Обичам да работя с деца и това е най-важното. Защото да работиш като библиотекар не е нещо, за което се получават много пари, а нещо, за което получаваш добри емоции.

Колко ученици са записани в училищната библиотека?

Около двеста ученици са в официалната статистика, която веднъж годишно се оформя като отчет. Това са учениците, малък е процентът, спрямо общия брой на учениците са около една трета.

Колко от тях редовно посещават библиотеката?

От всички записани може би около 80%. Като преобладаващо са деца от начален и среден курс. Големите ученици идват инцидентно в библиотеката, за да прочетат нещо задължително, което са им дали по български или да направят справка за някой доклад, или да напишат някоя тема или нещо, което им е дадено като допълнителна работа.

Каква литература най-често четат?

Това, което приоритетно се чете, е детска художествена литература. В последните години се засилва и процентът на научно популярната от типа енциклопедии, издания от типа на справочници, направени за малки деца и много малко българска литература и книги за възрастни. Това е в границите на задължителната литература, това са заглавия и автори, включени в задължителната литература в учебния процес.

Изместват ли съвременните автори класиците?

Да. Напоследък в детската литература има много нови автори като превод, като издания, добри поредици, които ги нямаше предишните години и това ги пали децата да четат по-актуални заглавия и автори, като не изключвам, че се четат и Андерсеновите приказки, и „Пипи Дългото чорапче”, и „Карлсон”, но те не са повече от тези, които се търсят от съвременни автори. От новите книжки може би първенството държи „Лили Чудото”. Това е поредицата, която се върти нон стоп. От най- новите книги интересни са и „Дневниците на един Дръндьо”. Не ми се ще да е така, но „вампирските” книги: „Здрач”, „Дневниците на вампира” също много се четат.

Изяде ли мишката книжката?

Официално да. Аз лично гледам поне тук при нас да не се получава този вариант. То ест не съм против да се четат електронни книги, не съм против да има и такава виртуална библиотека, но мисля, че за това, за което има предназначение училищната библиотека този вариант с книжните носители е по- добрият. Дали ще стане официална практика това да бъде всичко в Интернет ситуирано като книги и като помагала е въпрос на време. Но се надявам, че всеки ще запази онова удоволствие да си отвориш книжката, да си я подържиш в ръцете и да почетеш на удобно място и в такава обстановка, в която да ти е приятно. Не можем да се борим срещу техниката. Последната ми дипломна работа беше точно на тази тема дали книжния носител е по-добър или виртуалния. Ако е въпрос на реакции или на по- добра информация, наистина интернет е приоритет, но там информацията не винаги е проверена. В момента, в който тръгнете да пишете някакъв доклад, попадате на някаква информация, но дали е така, никой не дава гаранция, т.е. трябва да се търсят проверени източници, добри сайтове, това има поне 50% гаранция, че информацията е точна.
Вашето послание към учениците на 26.СОУ
Да бъдат добри ученици като това включва една добра култура, добри знания, натрупани във времето, така че да са от полза и ако в целия този процес аз имам някакъв дял, би било много добре. Трупайте знания, независимо дали ще ги четете в дебелите книги или от някъде другаде. Хубаво е да влезете в живота добре подготвени- подкрепени със знания, култура, възпитание, образование въпреки това, че понякога мотивацията е много ниска. Животът, който живеем не е много лек, но пък попадате в ситуация, която не е стандартна. Аз съм израснала в друго време с по- строги правила, морал, строга дисциплина в училище и знам какво е. Вие пък имате възможност да видите от другата страна. Успех ви пожелавам и напред!

Интервюто взе: Атанаска Енчева от 7.а клас

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

април 2024
П В С Ч П С Н
« апр.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930