Знаете ли, че…

24.04.2023

Пластмасовите бутилки, които изхвърляме, могат да се разграждат до 1000 години, преди да се разпаднат напълно.
Въглеродният диоксид (CO2) е един от основните въглеродни газове, отговорни за изменението на климата. Нивата му в атмосферата са на най-високо ниво за последните 800 000 години.
По-малко от 1% от водата на Земята е подходяща за питейна вода, а замърсяването на водите продължава да намалява този воден ресурс.
Изгарянето на горива за производство на електроенергия е голям източник на замърсяване на въздуха, водата и почвата.
Около 80% от замърсяването на океаните се дължи на дейността на хората, като най-големите източници на замърсяване са пластмасовите отпадъци, пестицидите и отработените масла.
Замърсяването на въздуха може да доведе до сериозни здравни проблеми, като белодробни заболявания, бронхит и астма. В някои градове по света, качеството на въздуха е толкова лошо, че местните жители носят маски, за да се предпазят от вредните частици във въздуха.
Изливането на нефт в океаните е тежко престъпление срещу околната среда. При излив на нефт, той попада във водата, където може да убие рибата, морските костенурки и други морски животни. Когато нефта се разлее на плажовете, той може да унищожи местната флора и фауна, а също и да причини икономически щети за местните общности, които живеят от туризма.
По-голямата част от замърсяването на Земята е предизвикано от човешката дейност. Отработените горива, отпадъците от производството и транспорта, индустриалните емисии и др. са големи източници на замърсяване.
Един от основните видове замърсяване на Земята е замърсяването на въздуха. Това се дължи на голямото количество от емисии на вредни газове, като диоксид на въглерода и други.
Замърсяването на водата е сериозен проблем за много градове по света. В някои места, водните източници са толкова замърсени, че водата е непригодна за пиене.
Замърсяването на планетата може да доведе до смъртоносни бедствия. Високото ниво на водата, заради топенето на ледниците и глобалното затопляне, може да предизвика наводнения и прекомерна влажност.
Около 8 милиона тона от пластмасата се хвърлят в моретата на Земята всяка година, което може да има тежки последствия за екосистемите на морските животни и за хранителната верига като цяло.

Информацията подбраха: Мелиса Костова и Янис Благоев от 9.а клас

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

юни 2024
П В С Ч П С Н
« апр.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930