Warning: in_array() expects parameter 2 to be array, string given in /home/coy26/public_html/26today/wp-content/plugins/wordpress-mobile-pack/frontend/sections/show-rel.php on line 37

Забавни идеи за зимната ваканция

21.12.2013

Наближава зимната ваканция, по време на която има много празници: Бъдни вечер, Коледа, Нова година.

Бъдни вечер (24 декември) е денят преди Рождество Христово. В различни краища на страната се нарича още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа и др. Трапезата на празника е тържествена, но постна, защото е последният ден от Рождественския пост.  Приготвят се варен фасул, пълнени чушки и сарми, жито, тиквеник, плодове, ядки и задължително обреден хляб. Броят на ястията е 7, 9 или 11. Най-възрастният член на семейството разчупва питката с паричката, като първото парче се оставя на Богородица, после за къщата, а следващите се раздават на присъстващите, според възрастта им. След приключване на вечерята,  трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

Рождество Христово (25 декември)-Нарича се още Коледа, Божек или Божич. Това е един от най-големите христиански празници. Чества се раждането на Сина  Божий- Иисус Христос. По стара традиция още в полунощ на Бъдни вечер по къщите тръгват коледари, а стопаните ги даряват с кравайчета, плодове и други лакумства. Домовете са празнично украсени, греят коледни елхи. Младите посещават по-възрастните си роднини, поднасят се подаръци. Трапезата е богата, включва и месни ястия.

Нова година (1 януари) е празник, при който се отбелязва края на текущата и началото на следващата календарна година. Всеки народ в продължение на векове е създавал и предавал от поколение на поколение новогодишните си традиции. С това се обяснява тяхното разнообразие, но са обединени от вечната човешка надежда, че новата година ще бъде по-щастлива от старата.

Тази година зимната ваканция е по-дълга-цели 16 дни. Очакват ни много вълнуващи и щастливи моменти. Освен традиционните срещи с роднини и празнични трапези, ще има достатъчно време и за други забавления. Метеоролозите предвиждат ниски температури и обилни снеговалежи. Това е чудесна новина за всички деца, защото могат да се разходат в планината,  да се пързалят с шейни,  да правят снежни човеци и да се бият със снежни топки. За тези, на които това не им звучи примамливо, добра идея е коледният шопинг или посещение на кино.

Катрин Николова, 6.б клас          praznici

Comments are closed.

ноември 2017
ПВСЧПСН
« апр.  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930