Блиц интервю с кмета на район „Витоша” г-н Любен Петров и заместник- кмета инж. Емил Георгиев

24.03.2011

1. Какви мерки предвижда район „Витоша” за намаляване употребата на полетиленовите торбички?

Г-н Петров: Аз се надявам, че заедно с вас, учениците от 26. училище и с всички ученици от район ” Витоша” наистина ще направим  хубави и модерни торбички за многократна употреба, които да предложим и на държавните институции, и на големите търговски вериги да ни подкрепят за тяхното производство и да бъдат за популяризиране и за налагане и  сред вашите родители. Сами знаете как както отидете в магазините ни предлагат само найлон, найлон, найлон, който за съжаление се изхвърля и знаете какво става нататък. Така че, смятам, че заедно с вас, с нас, като община и с хората от Народното събрание, от Столична община и с големите търговски вериги ще можем да стигнем до един консенсус за такива универсални торбички, които да се използват при пазаруване.

Г-н Георгиев: Не искаме да бъде със закон, защото може да бъде гласувана наредба от Столична община и да се забранят найлоновите торбички, но всяко забранено нещо после намира други начини да се появи, затова разчитаме хората да знаят, че е по-добре  да се използват торбички, които щадят природата и затова стартирахме тази кампания, която започна от миналогодишния празник на района/5.юни- Ден на екологията/ като направихме експериментално екоторбички и хората много се зарадваха. Спорехме каква да бъде торбичкана и решихме, че това е за конкурс и че учениците от 26. училище имат по-широка фантазия. За това обявихме конкурс в училищата и разчитаме на творчество, за да може да предложите модели, евтини за производство, и по един естествен начин да се появи торбичка, която да конкурира найлоновата, която е много евтина за производство, но сериозно замърсява.

2.Как ще премахнете нерегламентираните сметища в кв.Княжево?

Г-н Петров: Всяка година имаме пролетно почистване, имаме програма за премахване на нерегламентираните сметища, но проблемът е, че всяка следваща година се появяват нови. И за това аз разчитам на вас, на младите хора, да подавате сигнали към нас и към Столичния инспекторат и към всеки в собствения си квартал, където живее…да има непримиримост към това нещо, защото тези сметища не се появяват от нищо, това са някои хора, които живеят около нас и сред нас. Така че, ако има нетърпимост към това нещо, аз смятам, че всяка година тези незаконни сметища ще намаляват и няма да ни се налага да ги чистим.

Г-н Георгиев: Първо със съзнанието на хората, защото тези сметища не се появяват от Марс и не идват хора от други държави, за да си изсипват боклуците. Лично аз с моята съпруга и мои приятели сме решили като се стопли времето да почистим Владайската река, защото ако не се чисти, няма да е чисто. Общината ще направи, което е по силите и, защото всичко е  свързано с финанси. Всяка кофа струва пари, всеки камион струва пари и в тая криза обикновено парите не достигат и затова някъде липсват кофи и се явяват проблеми, но колкото и пари да има, няма да се изчисти, ако всеки хвърля. Вие знаете чешмата с минералнатае вода до Панорамен път, аз лично съм виждал хора като чакат как отварят прозорците на колите си и хвърлят отпадъци. Когато едно място е чисто, се замисляте дали да хвърлите боклук, а когато вече е мръсно, си казвате:”А, тук и без това има  боклуци.” И хвърляте.

  3.Кога ще създадете система за разделно събиране на отпадъците в район „Витоша” и специално в кв.Княжево?

Г-н Петров:В район „Витоша” има стартиран пилотен проект за разделно събиране, който за съжаление е все още в самото начало и там също срещаме доста неразбиране от страна на някои жители. Предполагам, че са малка част, но всеки ден имам сигнали за запалени контейнери за разделно събиране, за унищожени…Имахме случаи на изхвърлени контейнери в реките, което за мен е поредното българско явлениение. Аз  наистина се радвам, че вие, младите, ще помогнете да се преборим с него, защото предполагам, че това го правят млади хора, които живеят също сред нас. Не вярвам някой пенсионер да хване този контейнер и да го изхвърли в реката.

Г-н Георгиев: Този въпрос не можем да го решим в района. Той се решава централно съобразно схемата, която определя Столична община за събиране на боклука. Трябва да се обърнете към заместник кмета по  екологията на Столична община, който е наясно с проектие за почистването на София. Районът определено не може да реши проблема, той се решава за цялата столица.

Tags: ,

Comments are closed.

Абонамент за Вестник „26-то ДНЕС“ чрез имейл

Въведете имейл:

октомври 2020
П В С Ч П С Н
« дек.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031